Elevii de-a VIII-a și a XII-a se întorc la școală! "Suntem pregătiți și dacă va veni un singur elev!"

670

Articole de la același autor

Anul școlar 2019 - 2020, un an cu totul special și fără precedent în istoria învățământului românesc, se va încheia în săptămânile următoare. Mâine, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a ar trebui să revină în bănci pentru a participa la ultimele activități de pregătire pentru examenele naționale. Pregătirile în școli sunt în toi, iar Inspectoratul Școlar a distribuit deja măștile de protecție.

De mai bine de două săptămâni, s-a sunat mobilizarea în unitățile de învățământ. Au fost stabilite procedurile, au fost marcate culoarele, s-a refăcut orarul, s-au igienizat și dezinfectat sălile de clasă, cancelaria, băile. Au fost repartizate măștile și au fost cumpărate termometre.

Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, a anunțat că toate unitățile de învățământ din județ sunt pregătite pentru a primi elevii, indiferent dacă vor veni în efective complete sau dacă vor veni doar câțiva.

"Suntem pregătiți. Noi am făcut deja inspecții tematice, am verificat deja întreg județul și toate unitățile de învățământ sunt pregătite așa cum s-a specificat în procedură. Vor fi deschise inclusiv căminele pentru cazarea elevilor. Am ținut permanent legătura cu Direcția de Sănătate Publică și avem instrucțiuni transmise de la minister, de care, evident, vom ține cont", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful ISJ Constanța.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de duminică, a fost finalizată și distribuirea măștilor de protecție pentru elevi și cadrele didactice. Cu toate acestea, unii elevii au ales să rămână acasă și să continue pregătirea online, pentru a nu își pune în pericol sănătatea, tocmai înaintea examenelor.

"Noi trebuie să fim pregătiți și dacă vine un singur elev, ca să îl primim. De fapt, noi am făcut toate demersurile pentru prezență sută la sută. În ce privește cazurile excepționale, le va fi asigurată posibilitatea de se pregăti online sau resursele educaționale dacă nu au acces la internet ori la dispozitive electronice. Absolut toate aceste situații sunt acoperite", a mai spus prof. Sorin Mihai.



Cercuri desenate în curtea școlii


La Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța, sunt așteptați aproximativ un sfert din cei 228 de elevi din clasa a VIII-a și din cele șase clase a XII-a.

"Am făcut acel sondaj în rândul copiilor și al părinților, i-am informat și pe unii și pe ceilalți cu privire la condițiile pe care le vor găsi la școală, dar și la riscurile pe care le presupune ieșirea din casă și reintrarea în colectivitate. Noi am pregătit unitatea așa cum trebuie. Am făcut un program pentru elevi, 50 de minute vor sta în clasă, pentru a se pregăti împreună cu profesorul, și 10 minute vor ieși în pauză.

În curtea școlii sunt desenate cercuri, pentru a le permite să stea acolo în siguranță, la doi metri distanță, iar în clase au fost marcate locurile unde se pot așeza. Fiecărui copil îi corespunde o cifră, pe care o regăsește și în clasă. Ei vor fi preluați de la intrarea în curtea școlii de către profesorul cu care vor face pregătirea, li se va face un instructaj și, la finalul programului, vor fi conduși către ieșire, de unde fie vor fi preluați de către părinți, fie vor pleca singuri, conform indicațiilor pe care le-au primit de acasă", ne-a explicat directorul adjunct al colegiului, prof. Bianca Ibadula.



Înscrierea la examen, făcută de liceu


Pregătirile sunt încheiate și la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Însă nici aici nu vor veni prea mulți elevi la cursuri.

"Ei își continuă școala, pentru că noi am făcut pregătire online și, dacă la început, până s-au mai ridicat din restricții, își manifestau interesul să vină la școală, acum, pentru că probabil au ieșit pe afară și și-au luat pofta de plimbare, o parte din cei care anterior au zis că vor veni la școală au renunțat apoi și vor continua online", a precizat, pentru "Cuget Liber", directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.

De altfel, colegiul a luat măsuri astfel încât elevii să nu mai trebuiască să vină la școală pentru a se înscrie la examen. "Înscrierea o facem automat noi. Actele lor sunt la noi. Așa este și procedura prevăzută", a completat prof. Vasile Nicoară.

Pregătire online, în unele școli

Și la Școala Gimnazială nr. 39 "Nicolae Tonitza", elevii vor continua să facă recapitulare și teste de antrenament de acasă.

"Noi am căzut de acord cu părinții copiilor de la clasa a VIII-a să se continue cu pregătirea online. Avem acord de la toți părinții că așa doresc. Copiii fac pregătire în online încă din data de 4 mai. De pe 2 iunie, vom continua atât cu programul suplimentar, cât și cu orele impuse prin ordin. Și, în felul acesta, suntem toți în cea mai mare siguranță", ne-a explicat directorul unității de învățământ, prof. Nicoleta Bercaru.

Aceeași decizie a fost luată și la Școala nr. 7 "Remus Opreanu" din Constanța, după ce elevii au susținut online chiar și simulările probelor de examen.

"La noi se lucrează în continuare pe platforme. Pentru înscrierea la Evaluarea Națională, am realizat o programare, la interval de 15 minute, ca să nu aglomereze și să interacționeze când se întâlnesc la școală", a precizat directorul școlii, prof. Aurora Suba. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6782 secunde