Elevii sunt așteptați la "Târgul de toamnă al meseriilor"

226
Elevii sunt așteptați la

Articole de la același autor

Începând de anul școlar 2019 - 2020, absolvenții de clasa a VIII-a care nu vor reuși să ia măcar media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai putea merge la liceu. Pentru ei, singura opțiune va rămâne învățământul profesional. Astfel vor avea șansa de a învăța o meserie și, în cazul în care ulterior, vor dori să-și continue studiile, se pot înscrie la liceu și pot susține Bacalaureatul.


Tocmai pentru a-i ajuta să decidă către ce meserie să se îndrepte, la Constanța va avea loc, în perioada următoare "Târgul de toamnă al meseriilor". Evenimentul este organizat în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale 2019 și se va desfășura sub moto-ul "Știu să-mi aleg meseria".


Așadar, între 14 și 18 octombrie, elevii din Constanța, dar și din celelalte localități ale județului sunt așteptați să vadă ce meserii pot deprinde începând cu clasa a IX-a, în învățământul profesional și învățământul dual. Unitățile școlare, împreună cu operatorii economici - parteneri ai învățământului profesional și dual, își vor expune oferta de formare pe parcursul unei zile, între orele 9.00 și 17.00, în municipiul Constanța, Cobadin, Mangalia, Năvodari și Cernavodă.


Târgul de toamnă al meseriilor
În plus, cu sprijinul și implicarea autorităților locale, a Instituției Prefectului Constanța, a reprezentanților CJRAE (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională), a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a operatorilor economici din învățământul dual, precum și a Asociației Comitetului Județean al Părinților, vizitatorii – elevi și părinți – vor putea beneficia de consiliere pentru carieră și de informații despre calificările profesionale preferate.


De asemenea, toate unitățile cu învățământ profesional vor organiza și desfășura, în toată perioada 14 - 18 octombrie, o serie de activități demonstrative, vor invita foști absolvenți din domeniul pregătirii în cadrul întâlnirilor cu elevii de gimnaziu, vor organiza concursuri la nivel local, vor implica părinții și membrii comunității în activități de informare și promovare, specifice meseriei, vor face cunoscute colaborările cu agenții economici dar și oportunitățile de colaborare cu noi parteneri educaționali.
Târgul de toamnă al meseriilor de la Constanța este organizat sub egida proiectului European Vocational Skills Week, primind marca de calitate "Partener oficial al Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale 2019".


Reguli noi pentru admiterea la liceu
Reamintim că Ministerul Educației Naționale a prevăzut, în metodologia de Admitere la liceu 2020, ca elevii care susțin Evaluarea Națională anul acesta școlar și obțin o medie de admitere sub 5 să nu poată intra în procesul de repartizare la licee, indiferent dacă sunt teoretice, tehnologice sau vocaționale. Cu alte cuvinte, singura variantă pe care o pot urma pentru continuarea studiilor va fi învățământul profesional, de trei ani, sau învățământul dual. 


Ministerul Educației vrea astfel "să împuște doi iepuri dintr-o dată": să nu-i mai îndrume către Bacalaureat pe elevii slab pregătiți, pentru a avea o rată de promovabilitate mai ridicată, dar și să asigure necesarul de muncitori calificați necesari pe piața muncii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4473 secunde