Învățământul dual, între necesitatea de a ști o meserie și visele copiilor de a avea o diplomă

664
Învățământul dual, între necesitatea de a ști o meserie și visele copiilor de a avea o diplomă - fotofondinvatamantdual-1564437052.jpg

Articole de la același autor

România se confruntă cu o criză a forței de muncă - doar în industria hotelieră fiind nevoie de aproape 100 de mii de muncitori calificați. Soluția poate fi școala profesională în sistem dual - o formă de învățământ prin care forța de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat.  


În acest sens, la Constanța, a avut loc prima Conferință Regională care își propune să promoveze în rândul elevilor, părinților și agenților economici, sistemul de învățământ profesional dual. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Județean al Părinților Constanța și Școala fără Șomeri cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța si Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură și a beneficiat de participarea autorităților locale și a agenților economici interesați de modul în care 
s-ar putea rezolva problema lipsei muncitorilor calificați.


Invitatul special al acestei conferințe a fost Cornel Bertea Hanganu, fondatorul și președintele Școlii Fără Șomeri, un concept unic în România care a dus la înființarea a peste 100 de clase în sistem dual în ultimii doi ani. 


"Viitorul este al celor care știu sau care vor ști să practice o meserie. De aceea, Primăria Municipiului Constanța susține orice manifestare care ține de învățământul dual și de explicarea și răspândirea lui în municipiului Constanța", a declarat Mihai Petre, consilier personal al primarului Municipiului Constanța.


Bursă de 200 de lei de la stat și 200 de lei de la patron
Printre specializările pe care le oferă în acest moment sistemul de învățământ profesional dual se numără: ospătar, instalator, tehnician, mecanic, electrician, zugrav, zidar sau vânzător. Elevii primesc o bursă profesională de la stat de 200 de lei, dar și o bursă suplimentară oferită de agentul economic, iar după terminarea celor trei ani, absolventul își poate continua studiile liceale. 
"Copiii care se pot înscrie la dual sunt cei care au terminat opt clase, au situația încheiată și au până în 26 de ani", a subliniat Ciprian Lepădatu, vicepreședintele Comitetului Județean al Părinților. 


Deși unii angajatori încă nu înțeleg beneficiile susținerii învățământului dual, mulți sunt încă sceptici.
"Școala profesională în sistem dual reprezintă singura alternativă care oferă predictibilitate agentului economic pentru a-și pregăti forță de muncă în conformitate cu nevoile pe care le are compania și integrând pe parcursul celor trei ani acești elevi în activitatea curentă a companiei", este de părere Cornel Bertea Hanganu, fondatorul Școlii fără Șomeri.


"Noi lucrăm deja cu 20 de copii, 10 mecanici și 10 tinichigii, pe care îi vom angaja la terminarea studiilor. Învățământul profesional este o școală care te va învăța o meserie de care să fii mândru în viitor", consideră Adrian Gorcea, directorul unei companii din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5176 secunde