Emoții maxime! 200 de cadre didactice constănțene susțin examenul de definitivat

840
Emoții maxime! 200 de cadre didactice constănțene  susțin examenul de definitivat - fonddefinitivat-1492611770.jpg

Articole de la același autor

Liceul Teoretic "Traian" din Constanța găzduiește astăzi proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, organizat în premieră mai devreme față de precedentele ediții și la care au fost admise 195 de cadre didactice constănțene.

Proba de astăzi a fost precedată de o etapă eliminatorie, care a constat în două inspecții de specialitate la clasă și, în plus față de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal.

Pentru a putea susține proba scrisă, pe lângă condițiile privind vechimea efectivă de predare și calificativul Bine sau Foarte bine - condiții care se mențin din sesiunile anterioare - candidații trebuie să îndeplinească și criteriul mediei. Media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu trebuie să fie minimum 8 (opt), dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective (nota celor două inspecții la clasă, nota obținută la portofoliul profesional și nota obținută la proba scrisă).

Subiecte mai ușoare

O altă noutate este simplificarea probei scrise de la trei la două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialității (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Proba scrisă de astăzi va avea două subiecte, și nu trei ca până acum, respectiv specialitatea candidatului și metodica predării specialității. La ora 10 candidații vor primi subiectele și vor avea la dispoziție patru ore pentru a le rezolva.

Lucrările scrise vor fi evaluate de o comisie organizată la nivel național, alcătuită din două cadre didactice din învățământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă.

Rezultatele probei scrise se afișează la sediul centrului de examen și se publică pe site-ul www.definitivat.edu.ro, marți, 25 aprilie. În perioada, 25-26 aprilie, se înregistrează contestațiile și se transmit la centrele de evaluare, urmând ca duminică, 30 aprilie, să fie afișate rezultatele finale. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Din cele 195 de cadre didactice constănțene ce urmează să susțină proba astăzi, 39 aspiră la definitivare în învățământul primar, alte 45 în învățământul preșcolar.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Persoanele care nu au promovat examenul se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an școlar. Se pot prezenta fără taxă la acest examen de cel mult trei ori, prezentările ulterioare fiind condiționate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educației.

Cine riscă eliminarea din sală

În conformitate cu metodologia de organizare a examenului "candidații și asistenții supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electro-nice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfășurarea examenului în condiții de legalitate, echitate și obiectivitate".

Candidații care introduc în sala de examen materiale nepermise, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă și pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5046 secunde