VESTE TRĂZNET PENTRU PROFESORI! Modificări importante la Legea Educației

7069
2
VESTE TRĂZNET PENTRU PROFESORI! Modificări importante la Legea Educației - vestetraznet-1491202077.jpg

Articole de la același autor

Cinci modificări ale legii educației așteaptă să fie dezbătute și votate săptămâna aceasta în Senatul României, conform romaniatv.net. 


De la cazare și masă gratuite pentru elevii care urmează învățământul profesional, la posibilitatea ca profesorii să iasă mai repede sau mai târziu la pensie, până la schimbarea modalității de alegere a directorilor de școli – toate acestea sunt propuneri de modificări a legii educației naționale ajunse pe masa senatorilor al căror cuvânt va fi decisiv.


Două dintre modificările propuse la legea educației naționale figurează pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului, iar alte trei sunt marți la comisia de învățământ.


În primul rând este vorba de propunerea a 52 de parlamentari PSD, în frunte cu Liviu Pop, ca elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani să beneficieze de masă și cazare gratuite în cantinele și internatele școlare. S-ar diminua astfel considerabil abandonul școlar care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia, își motivează social-democratul Liviu Pop inițiativa legislativă.


O altă propunere, semnată tot de Liviu Pop, care așteaptă azi dezbaterea și votul final din partea senatorilor, vizează modalitatea de finanțare a școlilor. Potrivit inițiativei, unitățile de învățământ ar urma să primească bani exclusiv de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, eliminându-se astfel primăriile, care în ultimii 16 ani au avut un rol însemnat în finanțarea școlilor. Motivul acestei propuneri este că nu de puține ori, din cauza unor conflicte politice locale, primăriile nu au aprobat bugetele, iar școlile au rămas fără bani de salarii.


Alte două inițiative de modificare a legii educației naționale vizează modalitatea de pensionare a profesorilor. Prima permite pensionarea anticipată a cadrelor didactice cu trei ani înaintea împlinirii vârstei legale. Cea de-a doua prevede ca personalul didactic și de cercetare să se poată pensiona, la cerere, cu cinci ani mai târziu decât prevede legea, adică la 70 de ani, în loc de 65.


Nu în ultimul rând, o a cincea modificare a legii educației vizează modalitatea de alegere a directorilor și directorilor adjuncți de școli. Senatorul PSD Ovidiu Donțu propune ca aceștia să fie aleși din rândul profesorilor care predau la respectiva școală.


Toate aceste inițiative aparțin parlamentarilor PSD și, cu excepția celei care vizează eliminarea primăriilor din schema de finanțare a școlilor, au fost adoptate deja de Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional. 






Comentează știrea

okila
3 aprilie 2017
scoala

asta sunt,, modificari importante"?programa asta scolara arata ca o haina veche si prafuita ,plina de petice puse de toate partidele care s-au perindat pe la putere ,stalinista ,care pune accent pe memorare si nu pe conexiuni,aplicabilitate ,dezvoltare.Dragi invatatori mai ganditi-va si la viitorul tarii si nu numai la spagi,ore suplimentare ,meditatii,zile de nastere,flori,cadouri peste cadouri,fonduri de clasa;fonduri de scoala etc

Dan
3 aprilie 2017
Felicitari!

1960-1963 Am fost elev la o scoala profesionala din Targu-Mures, clasa de electricieni. Primeam gratuit in afara de masa, cazare si uniforma scolara, costum din stofa de doc pentru vara, iar iarna palton, bocanci, 2 perechi de indispensabili si doua camasi. La sfarsit de saptamana dadeam rufele murdare la spalatoria gratuita a scolii. Pentru ca nu eram din oras si locuiam la 500 km. departare de casa primeam si "foi de drum" CFR dus/intors gratuit, de trei ori pe an, pentru fiecare vacanta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6241 secunde