AGLOMERAȚIE ÎN VĂMI! Toate persoanele care trec frontiera vor fi verificate cu amănunțime

1029

Articole de la același autor

Dacă vă pregătiți să plecați în vacanță peste hotare înarmați-vă cu răbdare la vamă. Începând din 7 aprilie, intră în vigoare un nou regulament privind controalele la frontieră, care presupune o verificare amănunțită a tuturor cetățenilor care trec granița, indiferent dacă sunt cetățeni UE sau provin din țări terțe.


"Este vorba despre Regulamentul nr. 458 din 15 martie 2017, care modifică regulamentul privind relaxarea controalelor. Astfel, dacă înainte era doar o verificare minimă de identificare a persoanei care trece granița, acum vor fi controale complexe, inclusiv cu accesarea sistemului informatic. Aceste noi proceduri sunt impuse la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, pe rațiuni de combatere a terorismului", a explicat comisarul șef Ionel Trușan, directorul Gărzii de Coastă.


Astfel, bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. 


Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne (Punctul 9 din Regulametul 458/2017).


Așadar, în perioada următoare, mai ales că că se apropie sărbătorile pascale și sezonul estival, se prefigurează creșterea timpilor de așteptare pentru efectuarea formalităților de frontieră, în punctele de frontieră rutiere. De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenintarile teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale.


În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.


Astfel, s-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5149 secunde