Enciclopedie a Ortodoxiei Românești

522

Articole recomandate

Unul dintre proiectele inițiate de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) este cel al editării unei Enciclopedii a Ortodoxiei Românești, coor-donată de acad. pr. prof. Mircea Păcurariu.
Prof. Mircea Păcurariu, cunoscut pentru lucrările sale de istorie BOR, a declarat, pentru NewsIn, că se bucură să participe la un asemenea proiect, cu atât mai mult cu cât Biserica Ortodoxă Română nu a avut până azi o astfel de ediție. Acesta a colaborat la ediția unei Enciclopedii Ortodoxe editate de Biserica Ortodoxă din Rusia, ediție de 25 de volume, aflată în curs de tipărire. Prof. Păcurariu a mai declarat că, dintre celelalte țări ortodoxe, singura țară care mai are o asemenea enciclopedie este Biserica Ortodoxă a Greciei.
Prof. Păcurariu estimează la doi ani timpul de elaborare al unei asemenea enciclopedii, pe care ar dori-o editată în trei volume.
Enciclopedia Ortodoxiei Românești, care va fi editată în limbile română și engleză, va avea următoarele secțiuni: nume de persoane din întreaga istorie a Bisericii Ortodoxe Române; indexul tuturor parohiilor, filiilor, mănăstirilor și schiturilor din BOR; prezentarea succintă a evenimentelor din istoria BOR, de la origine și până în prezent; instituții și organisme bisericești; terminologie specific bisericească.
Un alt proiect demarat de Patriarhul Daniel este cel al unei "Istorii a Teologiei Ortodoxe din secolele XX și XXI". Aceasta va fi realizată de o comisie aflată sub coordonarea pr. prof. dr. Viorel Ioniță. Lucrarea va avea aproximativ 500 de pagini, va fi bilingvă (română și engleză) și va evidenția atât contribuția teologiei românești la nivel panortodox, cât și contribuția Teologiei Ortodoxe la nivel ecumenic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1011 secunde