Enigmele teritoriilor constănțene stăpânite de regii sciți: "Erau un mare centru de putere"

568
1

Articole de la același autor

Cea mai mare așezare fortificată a populației locale de pe raza Dobrogei este situată nu departe de Tropaeum Traiani, în apropierea satului Floriile din comuna Aliman. Așezarea datează din secolele IV - I a. Chr., perioada de glorie aparținând epocii elenistice. Pe vremuri, în locul acestui sat se afla localitatea Adâncata, dispărută cu totul de pe harta Dobrogei.

Mihai Irimia, în revista Pontica, sublinia că această așezare era situată "pe platoul nordic al Dealului Dedibal, în punctul numit de localnici Dealul Cișmelei." În jurul fortificației, erau și două valuri de pământ.  

Arheologul Gabriel Talmațchi spune că interesant la această așezare este faptul că se întinde pe zeci de hectare: "Este o raritate, nu numai în spațiul dobrogean, ci și vis a vis de ceea ce se întâmplă la Nord de Dunăre, în Câmpia Munteniei. Aici, avem o zonă fortificată în mod natural, datorită reliefului, așezarea situându-se pe un deal. Mai mult, respectă o formă tipică și este specifică populației geto trace. Așezarea reprezenta fără discuții un mare centru de putere înainte de sosirea romanilor în zonă și putea să aparțină atât unei populații getice, cât și uneia scitice."

La începutul perioadei elenistice, orașele vest pontice dobrogene  grecești (Histria, Callatis, Tomis, Dionysopolis) au bătut monede pentru regi sciți (Kanites, Sariakes, Tanusa, Ailios, Charaspes).

Legătură pe apă

Misterul legat de această așezare este cu atât mai mare cu cât arheologii nu au aflat unde stăpâneau regii sciți. "Până în momentul de față nu se cunoaște exact unde au fost teritoriile acestor regi sciți. Din punctul nostru de vedere, este posibil ca acest centru, situat în apropierea fostei localități Adâncata, să fi fost de fapt sediul central al regilor sciți, cu o unică reședință regală", a declarat Talmațchi. În urma cercetărilor de suprafață, specialiștii au cules din zona satului Floriile un bogat material arheologic constând în ceramică, piese de metal, de os etc. Materialul arheologic a fost publicat de regretatul Mihai Irimia și în parte de către Gabriel Talmațchi (pe partea de numismatică). Din cauza problemelor logistice, nu s-a putut deschide un șantier, distanța foarte mare de o localitate, lipsa apei curente și zona dificilă din punct de vedere al reliefului, fiind cauzele principale. Acolo sunt văi înguste, săpate de apă, pe unde se poate circula. O serie de documente și informații ne certifică faptul că a existat o legătură pe apă cu Dunărea și lacul Mârleanu. Arheologii sunt siguri că era o zonă navigabilă, Talmațchi observând un piron, de câteva sute de ani vechime, prins în stâncă la aproximativ 3 m față de nivelul actual de călcare, de care își legau în trecut oamenii bărcile.

Mormântul princiar, jefuit

Marea așezare, bogată în descoperiri, are și un mormânt tumular de mari dimensiuni. Se pare că a fost un mormânt princiar, care a fost jefuit după 1990. Acest centru de putere evoluează până în secolul I p. Chr. Talmațchi spune că nu întâmplător a fost ales locul bătăliei de la Tropaeum Traiani, având în vedere că în zonă era o concentrație mare de populație getică, geto-dacică: "Decebal s-a bazat pe populația găsită aici. Erau de ordinul miilor în zonă. Interesant este că după victoria din iarna lui 101-102, Traian a distrus toate așezările getice din zonă, incendiindu-le. La fel s-a întâmplat și la orașul Tropaeum Traiani, care a fost construit pe o veche așezare autohtonă getică pentru a le da inclusiv localnicilor o lecție pentru viitor."

Comentează știrea

Ana
25 iulie 2015
Merita testat

Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3548 secunde