Parcul arheologic din Constanța, reabilitat cu fonduri europene. Cum va arăta oaza de verdeață

1848
4

Articole de la același autor

Parcul situat în centrul orașului Constanța va fi reabilitat și reamenajat din fonduri europene. Vestigiile istorice și arheologice aflate în zonă vor fi puse în evidență, dar în același timp, vor fi amenajate spații speciale pentru locuri de joacă pentru cei mici, dar și pentru cei care preferă mișcarea în aer liber.

Proiectul inițiat de municipalitate a intrat în linie dreaptă după ce Primăria Constanța a demarat procedura de cerere de ofertă pentru achiziționarea serviciilor de execuție lucrări aferente proiectului "Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic", din centrul orașului.

Firmele pot depune oferte până pe 8 iunie 2015, ora 10, iar acestea vor fi deschise trei ore mai târziu. Agenții economici trebuie să achite o garanție de participare de 230.000 de lei, iar cuantumul celei de bună execuție este de 10% din prețul contractului.

Potrivit aleșilor locali care au aprobat hotărârea Consiliului Local, reabilitarea parcului se impune, deoarece vestigiile care se află în acest loc sunt puse prea puțin în valoare, motiv pentru care se dorește ca acest loc să reprezinte unul dintre punctele de atracție importante ale orașului. Mai mult, consilierii locali consideră că o escapadă în Parcul Arheologic din Constanța ar trebui să însemne mai mult decât o plimbare relaxantă, deoarece vestigiile prezente reprezintă o adevărată lecție de istorie.

Drept urmare, consilierii locali au ajuns la concluzia că parcul trebuie reabilitat și amenajat, iar pentru acest lucru, municipalitatea a accesat un proiect european. Valoarea totală a proiectului este de 20.516.420 lei, din care contribuția proprie a municipalității va fi de 448.352 lei. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, iar durata de execuție a lucrării va fi de 10 luni.

În momentul de față, parcul se întinde pe o suprafață generoasă, între Primăria Constanța și Bulevardul Ferdinand, iar ale-ile sale par a fi săli de expoziție dintr-un muzeu de istorie. Acestea sunt încadrate de coloane, vase de ceramică și alte vestigii istorice care datează din perioada romano-bizantină a Cetățenii Tomis. Latura de parc dinspre Bulevardul Ferdinand este încă mărginită de zidul roman de incintă, construcție ce datează din secolul al III-lea d.Hr. și care prezintă două porți de intrare în cetate. Pe peretele clădirii aflate în extremitatea estică a parcului se poate observa harta așezărilor antice din Dobrogea, un obiectiv realizat la scară mare și confecționat din piatră naturală.

Potrivit viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău, în acest parc vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare a aleilor și spațiilor verzi.

Astfel, vor fi reabilitate toate aleile pietonale și carosabile ce vor fi pavate cu granit, dar și trotuarele din zonă. Pentru că, în mod general, parcul este universul copiilor, în interior vor fi amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. Nici iubitorii de sport nu au fost uitați, deoarece va fi amenajat un loc special de fitness urban. Totodată, un loc special vor avea la dispoziție și iubitorii de animale de companie.

Prin acest proiect grandios, spațiul verde va fi și el îmbogățit urmând să fie plantați 300 de arbori înalți, 218 arbuști și 22.245 metri de gard viu.

Potrivit proiectului, vor mai fi amplasate și alte obiecte arheologice, iar zidul cetății va fi reabilitat. În ceea ce privește mobilierul urban, în parc vor fi amplasate 177 de bănci din fontă, 40 de pergole metalice, 178 de stâlpi de iluminat din fontă cu un braț și 21 de stâlpi indicatori din fontă. Totodată, vor mai fi amplasate panouri informative cu privire la obiectele arheologice, scrumiere din fontă, coșuri de gunoi, un grup sanitar și patru toalete ecologice. Ca o noutate, în parc vor fi amenajate șase cișmele și două fântâni arteziene. Întregul parc va fi supravegheat de un sistem video, iar spațiul verde va beneficia de întreținere printr-un sistem automat de irigat.   

Comentează știrea

Constănțean
27 mai 2015
Copaci uscați

S-au uscat toți pomișorii amplasați in părculețul cu UN SINGUR PIN aflat la intersecția de la Kaufland.

Mazare
27 mai 2015
Mafiotul Mazare

Daca mafiotul Mazare, inca se credea primar prin comuna Constanta, parcul devenea loc pentru o constructie,. Gasea el ce sa construiasca pe acolo : un nou mall, o constructie 8+2, etc.

tt
27 mai 2015
oo

am fost recent in braila- oras sarac, oameni putini, trafic foaaarte lejer si muulta verdeata. parcuri, standuri cu flori...cum avea ct pe marginea bulevardelor numai panselute si altele. plus o armada de cisterne care udau spatiile verzi, aspersoare in parcuri....eheeee...multe banci noi cu spatar..nu ca la ct sa dispara toamna sa nu le fure tiganii.....mie mia placut.....m-am intristat cand am intrat in ct.

Stela
27 mai 2015
Visează! Țintește! Planifică! Acționează

Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4919 secunde