Este doliu! A murit unul dintre părinții artei cinetice

176
Este doliu! A murit unul dintre părinții artei cinetice - doliu1450540955-1565423572.jpg

Articole recomandate

Sculptorul grec de renume internațional Takis, cunoscut pentru compozițiile sale cinetice expuse la Paris, New York sau Londra, a murit vineri la Atena la 93 de ani, potrivit fundației sale citată de AFP, scrie Agerpres.

"Artistul a murit la el, la Fundația Takis, vineri la ora locală 06:30 (03H30 GMT)", a declarat AFP un responsabil al fundației situată într-un cartier de la marginea Atenei.

Pe numele său real Panayiotis Vassilakis, Takis este considerat alături de sculptorul american Alexandre Calder drept unul dintre părinții artei cinetice, lucrările sale având adesea incluse elemente electromagnetice.

Cel care se definea drept un adept "dionisiac" al vieții s-a impus în lumea artei contemporane, combinând elementele naturii cu cele ale fizicii în operele sale.

"Semnalele" sale, tije lungi de fier aeriene inspirate din semnalizarea feroviară și puterile cosmice, au ornat numeroase metropole de la Paris, Londra și Atena până la New York.

O retrospectivă este în prezent în curs la Tate Gallery din Londra care va dura până la sfârșitul lunii octombrie.

Născut la Atena în 1925, Takis a avut o copilărie grea marcată de sărăcie și de anii ocupației naziste(1941-1944).

În 1953, el pleacă la Paris și lucrează câteva luni la atelierul lui Brâncuși. În vremea aceea oscilează între Paris și Londra, două orașe care au devenit principalele sale surse de inspirație pentru primele sale opere cinetice.

Impresionat de radarele, antenele și construcțiile tehnologice care ornează gara din Calais artistul creează primele sale "Semnale" care sunt la început rigide, pentru a se prezenta apoi ca semnale luminoase la vârful lor, în timp ce își schimbă progresiv forma.

După ce a trăit o perioadă în SUA, unde a fost invitat să susțină cursuri la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), Takis s-a întors în Grecia în 1986 unde și-a înființat fundația.

Sculptor prolific, el a fost totodată pionier în scenografie și aranjamente muzicale pentru piese de teatru, colaborând cu regizorul francez de origine greacă Costa Gavras și cu artistul americano-coreean Nam June Paik.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5964 secunde