Istoricul Ion Bulei, Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius":

"Eu sunt, de fapt, rodul prietenilor mei"

790

Articole de la același autor

Profesorul Ion Bulei a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius", în cadrul unei ceremonii la care au participat profesori și studenți ai instituției constănțene.
Istoric apreciat în România și Europa, Ion Bulei este profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității din București, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Academiei Române și profesor în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius".
Activitatea sa nu a vizat doar sfera universitară, ci și pe cea diplomatică, prof. Bulei reprezentând interesele cultural-științifice ale țării noastre în Italia, unde a fost atașat cultural în primii ani după revoluție (1990-1993). Între 1997-2003 a fost director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică - prestigioasa ctitorie cultural-națională a lui Nicolae Iorga (inaugurată la 2 aprilie 1930). În acest context, a fost autorul a numeroase inițiative menite a pune în valoarea cultura română, locul ei în ansamblul civilizației umanității, a editat anuarul Institutului și suplimentul acestuia, "Quaderni della Casa Romena di Venezia", a organizat întâlniri științifice bilaterale italo-române, cum este, de pildă, cea din 9-10 noiembrie 2000 și a încurajat și consiliat tinerii bursieri români.
Domeniul său principal de expertiză științifică este cel al Istoriei Moderne a României în context european, activitatea științifică a cercetătorului și concretizându-se, până astăzi, în numeroase titluri și studii apreciate ca atare de către specialiști din țară și străinătate pentru rigoarea documentară și noutatea abordărilor. Pentru lucrarea "Sistemul politic al României moderne. Partidul Conservator", publicată în 1987 (la originea acesteia fiind teza sa de doctorat, susținută 11 ani mai devreme), prof. Bulei a obținut, în 1990, o binemeritată recunoaștere din partea celui mai înalt for științific al țării - Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Române. Activitatea sa a fost recunoscută și prin alte distincții, precum Premiul "Ion Ghica" al revistei "Magazin istoric", sau Premiul Uniunii Scriitorilor, ori numeroase alte distincții acordate de diverse asociații italiene sau italo-române.
Prezent la Sala Senatului a Universității "Ovidius", prof. Ion Bulei a primit înalta distincție cu modestie, și a vorbit despre activitatea sa în raport cu oamenii cu care a luat contact. Un exemplu în acest sens în constituie experiența de profesor la Veneția: "Studentul din străinătate nu este ca valoare deasupra domniilor voastre, dar are mai multă disciplină a efortului, ceea ce la noi se învață mai puțin".
Profesorul Bulei a accentuat cele două lucruri indispensabile care fac ca motorul vieții să meargă așa cum trebuie: pasiunea și prietenii: "Primul lucru este pasiunea, sufletul pe care-l pui în tot ceea ce faci. Pasiunea este, cum spunea Max Weber, esența vieții. Mai cred într-o valoare după care m-am ghidat toată viața: prietenia. Eu sunt, de fapt, rodul prietenilor mei. Sunt produsul acelui sentiment care mă leagă de atâția oameni care au o calitate esențială: știu să se bucure de bucuria altuia. Aceștia sunt adevărații prieteni". În acest sens, prof. Bulei a vorbit despre Horia Matei, bunul său prieten intelectual care a contribuit la formarea sa și care l-a ajutat să publice cărți. De asemenea, tot la capitolul prieteni, prof. Bulei i-a amintit și pe istoricul Alin Ciupală, cercetătorul Șerban Marin și pe prof. Marian Cojoc.
La prezidiul evenimentului de decernare s-au aflat prof. univ. dr. Victor Ciupină, rectorul Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorector al universității, conf. univ. dr. Daniel Flaut, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și conf. univ. dr. Remus Bejan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.8887 secunde