Patru camarazi ai lui "ICE", condamnați pentru infracțiuni privind comerțul electronic

881
Patru camarazi ai lui
Magistrații s-au pronunțat într-un dosar în care au fost judecați, în stare de libertate, Manuel Sorin Păun, zis "Puia", Cătălin Zlate, zis "Roșcatu’", Florin Mangu, zis "Dumbo", și Bogdan Nistor, zis "Bobo", pentru comiterea de infracțiuni pri-vind comerțul electronic. Judecătorii au dispus condamnarea lui Păun la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, a lui Zlate la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare condiționată, a lui Mangu la 3 ani de închisoare cu executare și a lui Nistor la trei ani de închisoare cu suspendare condiționată. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanța.
Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Constanța, cei patru tineri au deținut echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar și carduri false, pe care le-au folosit pentru a scoate bani de la bancomate din conturile clienților mai multor bănci. Cazul s-a aflat în lucru la DIICOT Constanța din anul 2006, însă fiind vorba despre o rețea complexă, formată din zece tineri, procurorii au întocmit mai multe dosare penale pe numele carderilor, pe măsură ce reușeau să obțină dovezile împotriva acestora.
În luna decembrie 2006, judecătorii l-au condamnat la trei ani cu suspendare pe cel considerat capul rețelei, Mihai Ghiață, zis "Ice". Nici complicii lui nu au scăpat de pedepse, dar tot cu suspendare. Dănuț Alexandru Slesarev a primit trei ani, Manuel Sorin Păun, zis "Puia", a fost condamnat la doi ani, iar Gheorghe Arnăutu a primit un an și șase luni. Anchetatorii au continuat cercetările și abia anul acesta au putut să îi trimită în judecată, în stare de libertate, pe Cătălin Zlate, Florin Mangu și Bogdan Nistor și, pentru a doua oară, pe Manuel Sorin Păun, pentru fapte similare. În actul de inculpare se spune că, în perioada 2004 - 2006, membrii rețelei au reușit să scoată din conturile mai multor cetățeni americani sau ai Uniunii Europene trei milioane de dolari. Tinerii au intrat în atenția ofițerilor Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate (BCCO) Constanța în 2004, când Serviciul Secret American i-a sesizat pe polițiștii români despre apariția pe Internet a unei pagini web identice cu cea aparținând Bank of America, site-ul respectiv fiind administrat de la calculatoare ale căror IP-uri figurau în Constanța. În urma anchetei, procurorii au stabilit că tinerii trimi-teau e-mail-uri clienților băncii prin care îi înștiințau de existența unei noi pagini de Internet a instituției. Neștiind despre ce e vorba, americanii accesau site-ul respectiv și introduceau toate datele de identificare ale cardurilor bancare. Tinerii aflau astfel toate informațiile necesare pentru a fabrica clone ale cardurilor clienților, pe care le foloseau apoi la diverse bancomate, golind conturile bancare respective. Ancheta desfășurată în acel an a scos la iveală faptul că, pe lângă clienții Bank of America, constănțenii i-au înșelat și pe utilizatorii serviciilor First Tennessee Bank USA, Interpay Netherland BV Olanda și Instituto Centrale delle Banche Popolare Italia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5184 secunde