Eveniment cultural-științific la Constanţa, la Curtea Brâncovenească

19103

Articole recomandate

Sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Fundația Ecumenică „Pro Axe Mundi” din București, în parteneriat cu Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, organizează luni, 8 Iulie 2024, Conferința Națională: Aspecte social-politice și cultural-religioase din istoria românilor în perioada 1940-1944, începând cu orele 18:00, la Curtea Brâncovenească, Str. Vasile Lupu, nr. 43-45, Constanța.


Conferențiază:


Colonel Dumitru STAVARACHE, Membru al Comisiei Române de Istorie Militară, Fondator și Președinte de Onoare al Asociației „Visarion Puiu”, Mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964), Șef al Misiunii bisericești în Transnistria (1942-1943); General Prof.Univ.Dr. Cristian TRONCOTĂ, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Relații Internaționale, Studii Europene și Studii de Securitate, Mărturisirea adevărului istoric prin documentele de arhivă.


Evenimentul cultural-științific are ca scop prezentarea documentată a principalelor aspecte din istoria recentă a României, mai exact ale perioadei 1940-1944, precum și omagierea unei mari personalități a creștinătății ortodoxe, în general, și a Bisericii Ortodoxe Române, în special. Apreciat de marele istoric Nicolae Iorga drept „unul dintre cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică” și membru marcant în consolidarea Marii Unirii de la 1918, Mitropolitul Visarion Puiu a fost condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului din București și excomunicat de forurile bisericești române la presiunile regimului totalitar din țară. Refugiat la Paris, a înființat pentru românii din diasporă Episcopia Ortodoxă Română din Europa Occidentală pe care a păstorit-o până în 1958. A trecut la cele veșnice la 10 august 1964 fără a vedea reabilitarea sa, care s-a produs post mortem, din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, la 25 septembrie 1990.


Organizatori:


Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu;


Pr.Prof.Univ.Dr. Nicușor Tucă;


Pr.Lect.Univ.Dr. Florin Spanache;


Lect.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan.


Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu).
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4169 secunde