Ciclu de filme istorice dedicat comemorării Sfinților Martiri Brâncoveni

433
Ciclu de filme istorice dedicat comemorării Sfinților Martiri Brâncoveni - fondcurteabrancoveneasca-1660241744.jpg

Articole de la același autor

Școala și Grădinița Brâncovenească sărbătoresc Săptămâna Sfinților Martiri Brâncoveni, în perioada 16 - 20 august 2022, cu un program alcătuit dintr-o selecție de șapte filme istorice subsumate generic titlului „Eroismul creștin și patriotic - fundament al identității naționale”.

„Programul este compus dintr-un medalion de filme recente de Nicolae Mărgineanu - un veteran și maestru inegalabil al filmului istoric și patriotic, precum și de o selecție de capodopere cinematografice ale spațiului cultural ortodox est-european, filme istorice și de artă de rezonanță internațională, care propun o meditație creștină și existențială asupra condiției eroului și a sacrificiului în numele credinței și al ființei naționale. Nume ca Andrei Tarkovski și Tenghiz Abuladze nu vor lipsi din această selecție. Publicul constănțean va avea ocazia să vizioneze și un film istoric care evocă personalitatea sfântului cneaz Alexandr Nevski și care arată relația strânsă dintre sfinții ocrotitori ai unei națiuni și prezentul istoric al acesteia, pe care sfinții îl modelează în chip nevăzut”, declară pr. Cezar Axinte, directorul școlii.

Programul debutează marți, 16 august, de la 9:30 la Mănăstirea Văcăreștii Noi cu Sf. Liturghie, urmată de un moment artistic cu Corul Brâncovenesc și Frații Moise. De la ora 17:00, la Curtea Brâncovenească, pr. Axinte Cezar, pr. prof. Ionuț Astefanoae și dr. Elena Dulgheru vor susține un cuvânt de deschidere al evenimentului „Eroismul - o piatră de poticnire în arta și societatea contemporană”. De asemenea, dr. Elena Dulgheru va fi gazda lansării albumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu” editat de ARCUB în 2022, o continuare a studiului Iulianei Mateescu asupra personalității doamnei Brâncoveanu și a familiei sfântului voievod martir.

Ciclul de filme dedicat Sfinților Brâncoveni va fi deschis de proiecția documentarului dedicat soției sfântului voievod, „Maria, doamnă a toată Ungrovlahia” de Iuliana Mateescu, dar și a filmului „Poarta Albă” de Nicolae Mărgineanu.

Miercuri, 17 august, de la ora 17:00, la Curtea Brâncovenească, ierom. Ilarion Dan va susține un cuvânt despre „Eroismul creștin”, urmat de proiecția filmului „Fals tratat de mântuire a sufletului” de Nicolae Mărgineanu.

Joi, 18 august, de la ora 17:30, la Curtea Brâncovenească, prelegerea pr. Cezar Axinte va fi urmată de filmul „Andrei Rubliov” de Andrei Tarkovski.

IPS Teodosie a răspuns invitației de a participa la acest eveniment cu prelegerea „Dușmanul personal și dușmanul cetății”, programată vineri, 19 august, de la ora 17:30, la Curtea Brâncovenească. După momentul artistic susținut de Ioana Cristina Andrei și Ștefan Mindea, urmează proiecția filmului „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu.

În ultima zi a comemorării Sfinților Martiri Brâncoveni, sâmbătă, 20 august, de la ora 16:00, la Curtea Brâncovenească, ierom. Iustin Dănilă va susține un discurs „România voievodală”, urmat de recitalul poetic al poetei Elena Dulgheru și de proiecția celui de-al șaptelea film „Cetatea Novgorodului”, de Aleksei Saltîkov.

Toate filmele vor fi prezentate de criticul de film și poeta Elena Dulgheru.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2797 secunde