Evenimente inedite despre vin şi istorie. Cetatea Capidava se transformă într-o mare scenă

1204
Evenimente inedite despre vin şi istorie. Cetatea Capidava se transformă într-o mare scenă - fondcapidava2-1660931709.jpg

Articole de la același autor

Cetatea Capidava se transformă, în acest weekend, într-o mare scenă, pe care se va derula un inedit eveniment cultural, desfăşurat sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea!”. Proiectul pilot „VinSToria - Experiențe culturale, cu arheologie, istorie și vin” se va desfășura în zilele de sâmbătă, 20 august, și duminică, 21 august, și este organizat în parteneriat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Potrivit organizatorilor, pe parcursul celor două zile, accesul în cetatea Capidava este gratuit, desigur, cu respectarea normelor de protecție a siturilor istorice. Programul evenimentului cuprinde multiple și variate activități, de la degustări de vinuri și produse locale, la vizite ghidate în cetate, prezentări de carte tematică, expoziții de artă și de hărți medievale ale Mării Negre și până la ateliere de creație și proiecție de film istoric.

Reprezentanţii MINAC precizează că evenimentul „VinSToria” se adresează publicului larg și dorește să prezinte într-o manieră inedită legătura dintre istoria Dobrogei și viticultura milenară a regiunii dintre Dunăre și Mare. Programul zilei de sâmbătă, 20 august, este unul complex. Activitățile încep la ora 11.00, când reprezentanții instituțiilor organizatoare vor face o prezentare generală a evenimentului. Cu aceeași ocazie se va discuta despre traseul de cicloturism EuroVelo 6, care îmbină vizitarea siturilor arheologice, a monumentelor istorice și a lăcașurilor de cult din județul Constanța (Murfatlar, Medgidia, Cernavodă, Topalu, Crucea, Hârșova etc). Apoi, la ora 12.00, responsabilul științific al sitului arheologic, dr. Ioan Carol Opriș (Facultatea de Istorie, Universitatea București), va prezenta asistenței volumul „Capidava II”, o monografie deosebită ce prezintă detalii foarte interesante, legate de istoria acestei cetăți.

Cel mai cunoscut sit antic dobrogean, în atenţia vizitatorilor

Menţionăm că cetatea Capidava este unul dintre cele mai cunoscute situri antice dobrogene, fiind obiectul cercetărilor de specialitate încă din anul 1924. „Cetate iconică a limesului (frontierei) din Dobrogea, Capidava a avut o existență lungă și zbuciumată. A fost întemeiată în primii ani ai sec. II p.Chr, în timpul împăratului Traian, și a continuat să existe până în veacul al VII-lea. După numeroase atacuri ale migratorilor, cetatea a fost părăsită timp de două secole, locuirea fiind reluată în sec. IX p.Chr. (în timpul dominației bizantine). A mai funcționat timp de două veacuri, dar la jumătatea secolului XI, fortificația bizantină era definitiv distrusă. Povestea cetății continuă însă și astăzi, situl devenind un mare șantier-școală în arheologia românească, precum și un obiectiv turistic extrem de atractiv. Prezentarea monografiei istorice va fi urmată de o expunere făcută de un somelier reputat, în acest mod realizându-se legătura dintre istoria cetății romane și povestea viticulturii din regiune. Mai târziu, în intervalul 13.00 - 16.30 vor avea loc prezentări și degustări de vinuri, la aceste acțiuni participând cunoscute crame din județ. În același timp, vor avea loc și degustări de produse locale, în limita stocurilor disponibile și până la epuizarea acestora”, au subliniat organizatorii. De asemenea, sunt programate și workshop-uri și ateliere pentru copii, care vor putea să deseneze și să coloreze, având ca modele piese, personaje și alte artefacte istorice. Specialistul Liviu Lungu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va fi protagonistul unei inedite „conferințe despre vin și arheologi”, în cadrul căreia va oferi informații inedite. După aceea, de la ora 17.00 este programat un „atelier” de povești și legende, copiilor urmând să le fie prezentate câteva mituri ale Dobrogei, ce aduc un plus de culoare și înfrumusețează povestea acestor meleaguri pline de taine. Tot în intervalul orar 17.00-19.00 sunt programate vizite ghidate în cetatea Capidava, tururi efectuate de către muzeografi. Ziua de sâmbătă se va încheia cu o proiecție de film, în aer liber, urmând a fi difuzată pelicula de colecție „Secretul din Santa Vittoria”, o capodoperă cinematografică, ce face, la rândul său, legătura dintre istorie și vin.

Duminică, 21 august, vizitarea cetății Capidava va fi, de asemenea, gratuită. Prin toate acțiunile menţionate, evenimentul de la Capidava își propune să conecteze și să prezinte publicului vizitator două dintre bogățiile permanente ale Dobrogei, vinul și istoria.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3855 secunde