Evreii sărbătoresc Pesahul, regele sărbătorilor

3886
1
Evreii sărbătoresc Pesahul, regele sărbătorilor - pesah-evrei-1680641085.jpg
În seara zilei de 5 aprilie, evreii din întreaga lume încep să celebreze Pesah (Paștele evreiesc), una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu care durează șapte zile în Israel și opt zile în Diaspora. De fapt, se poate spune că Pesahul este socotit regele sărbătorilor. Urarea care se face în aceste zile este „Hag Pesah Sameach!”


Un moment cu totul deosebit, al eliberării şi al curajului, Pesah este o sărbătoare de origine biblică, ce marchează eliberarea fiilor lui Israel, sub conducerea lui Moise, din robia egipteană şi cei 40 de ani de peregrinare prin deșert.

Ieşirea din Egipt a reprezentat un eveniment central în istoria poporului evreu. Tora (cartea de învățătură a evreilor) cuprinde numeroase paragrafe ce se referă la acest eveniment extraordinar. Cele zece porunci date strămoşilor neamului evreu, prin revelaţia de pe Muntele Sinai, debutează printr-o declaraţie: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din Ţara Egiptului”.


Sărbătoarea începe cu seara de Seder considerată cea mai importantă. La cina festivă participă membrii familiei de la mic la mare. În mijlocul mesei se află un platou decorat cu multă artă. Potrivit reprezentanților Templului Coral, pe platou sunt puse alimentele simbol, semnificând evenimentul: trei foi de matzot (pâinea nedospită), azimă, pentru kohen; verdeţuri cu gust amar, semnificând amărăciunea din vremea robiei; o aripă de pui fript, semnificând jertfa de Pesah împlinită în Templu de strămoşii neamului în ajunul sărbătorii; un ou răscopt sau fiert, aluzie la sacrificiul închinat sărbătorii şi unii spun că simbolizează ciclul vieţii; un amestec de piure gros din diverse fructe, în amintirea mortarului, materialul pe care îl foloseau evreii la construcţiile la care lucrau ca sclavi; verdeaţa care se înmoaie în apă sărată, în amintirea apei sărate a Mării Roşii şi a lacrimilor pe care le vărsau evreii. De Seder se citeste Haggadah, o carte care cuprinde istoria poporului evreu de la Abraham și Sarah și până la eliberarea din sclavia egipteană.


Seara de Seder stă sub semnul numărului 4, aluzie la cele 4 cuvinte de mântuire spuse la ieşirea din Egipt: „Scos am fost şi mântuit am fost şi salvat am fost şi condus am fost”. Se beau 4 pahare de vin, se pun 4 întrebări şi se pomenesc 4 fii despre care se vorbeşte în Tora. 



Comentează știrea

Cu Multa Pofta !
6 aprilie 2023
Osul Javrei Ordinare

Cu Multa Pofta, toata fafalia ! (atentie si la bot, sa fie curat la sfarsit cu servetelul colorat)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4035 secunde