Exemplul francez de implicare în reforma liceelor

176
Profesori universitari de renume și responsabili politici s-au mobilizat în acest weekend în Franța împotriva unui proiect guvernamental care propune ca predarea istoriei și geografiei să devină facultativă în ultimul an de liceu la profilurile științifice, relatează AFP. 20 de profesori universitari, majoritatea istorici renumiți, au lansat o petiție publicată de "Le Journal du Dimanche", pentru a cere anularea acestei măsuri, inspirată, în opinia lor, de un "utilitarism lipsit de perspectivă".
"În momentul în care președintele (Nicolas Sarkozy - n.r.) și guvernul său cer lansarea unei mari dezbateri asupra identității naționale, care trebuie să mobilizeze țara, această măsură", spun ei, "va priva o parte din tineretul francez de mijloacele de a aduce argumente științifice și critice, deschizând astfel calea către reacții epidermice și judecăți sumare". Apelul este lansat de filosoful Alain Finkielkraut și de istorici precum Jean-Pierre Azéma, Serge Berstein, André Kaspi, Jacques Le Goff, Pierre Milza, Benjamin Stora, Jean Tulard, Michel Winock.
Reforma liceelor, care urmează să intre în vigoare începând cu anul școlar 2010, prevede suprimarea istoriei și geografiei în ultimul an de liceu, la profilurile științifice, în favoarea unor "studii personalizate" în grupe mici.
Ministrul educației, Luc Chatel, a declarat pentru AFP că predarea istoriei și geografiei "va fi asigurată", explicând că programa din anul terminal va fi studiată de-acum în anul premergător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : La Școala Tuzla a venit "ECOCrăciunul"
Pagina a fost generata in 1.664 secunde