Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară

140
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară - xexponatulsaptamanii-1666356301.jpg

Articole de la același autor

Rochia de mireasă (”kelin entari”) face parte din categoria pieselor de ceremonial aparținând turcilor dobrogeni, după cum informează muzeografii Muzeului de Artă Populară din Constanța, în cadrul rubricii permanente „Exponatul săptămânii”.

Rochia este confecționată din catifea vișinie, având o croială amplă, cu mâneci largi, drepte și cordon în talie. Este brodată pe întreaga suprafață cu motive florale și arabescuri complicate de factură orientală, broderia fiind realizată cu fir metalic auriu și paiete. Croiul, materialele și tehnica broderiei cu fir metalic sunt specifice atelierelor urbane turcești de la începutul secolului al XX-lea.

Fiind un obiect de vestimentație foarte scump, adus din Orient, rochia de mireasă era împrumutată și de tătari în cadrul ceremonialului nupțial, numind-o ”rochia cu o mie de ramuri” (”kelin pașali” sau ”bindali”).

Rochia de mireasă se află în patrimoniul Muzeului de Artă Populară din Constanța din anul 1972 și a fost clasată în categoria juridică TEZAUR prin Ordinul Ministerului Culturii nr.2250 din 2012.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5914 secunde