Piesă de valoare excepțională, din patrimoniul Muzeului de Artă Populară

157
Piesă de valoare excepțională, din patrimoniul Muzeului de Artă Populară - xmuzeuldeartapopulara-1657633794.jpg

Articole de la același autor

Exponatul săptămânii prezentat de muzeografii Muzeului de Artă Populară din Constanța a fost ales în consonanță cu Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayram) marcată de etnicii turci, ca prilej de reflecție asupra valorilor vieții spirituale, cât şi unul de a-şi manifesta grija şi respectul față de semenii lor.


„Yelek” - ilicul de proveniență turcească este datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi a fost lucrat într-un atelier urban, fiind o piesă de port ceremonial, care completa vestimentația femeilor din acea perioadă. Este confecționat din materiale fastuoase (ceaprazuri, galoane şi găitane din fir de metalic), care se constituie într-un preţios decor geometric şi vegetal stilizat, compact, dispus pe toată suprafaţa şi aplicat pe un strat de catifea vişinie. Marginile piepţilor prezintă câte patru bumbi îmbrăcaţi în fir auriu, în vârful cărora a fost aplicată câte o mărgică din coral (datorită vechimii obiectului, nu s-au păstrat decât şase).

Piesa a făcut parte din colecţia învăţătorului Vasile Cotovu din Hârşova, iar în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa a intrat în anul 1986.
 

Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.212, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.613 secunde