”Cămașa cu mânecă răsucită” - exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară

278
”Cămașa cu mânecă răsucită” - exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară - xmuzeuldeartapopulara-1650275020.jpg

Articole de la același autor

Din colecția de piese de port popular a Muzeului de Artă Populară Constanța, reprezentanții instituției prezintă cămașa cu mânecă răsucită (învârtită) purtată de femeile din Țara Vrancei. Acest tip de cămașă este o marcă zonală și un vestigiu etnografic ce atestă legătura dintre portul popular și costumul boieresc.

Particularitatea cămășii cu mâneca răsucită din Vrancea constă în croiul mânecii: un triunghi dreptunghic cu vârf ascuțit care se îmbină în spirală prin cheițe croșetate.

Cămașa este confecționată din bumbac alb țesut în două ițe și este încrețită la baza gâtului sub o bentiță îngustă pe care sunt brodate motive geometrice.

Decorul, constând în motive geometrice și florale brodate în cruci cu bumbac negru și roșu, este dispus în benzi pe traseul spiralat al asamblării mânecii și pe pieptul cămășii.

Celelalte elemente decorative de pe mânecă respectă întocmai structura decorativă a cămășilor moldovenești. ”Altița” (grupajul de registre decorative de pe umăr) este compusă din 3 registre cu motive brodate cu negru și roșu, iar ”încrețul” (registrul decorativ plasat sub altiță) este lucrat cu oranj.

Cămașa a fost achiziționată în anul 1995 din satul Vidra, zona etnografică Vrancea și face parte din ”zestrea” familiei Cherciu. Este propusă pentru clasare în categoria piese de patrimoniu de tezaur etnografic.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5945 secunde