”Taierul” - exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară

244
”Taierul” - exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară - taierul-1649235556.jpg

Articole de la același autor

Echipa Muzeului de Artă Populară Constanţa și-a propus să aducă mai aproape de vizitatori, obiecte etnografice reprezentative pentru patrimoniul acestei instituții, postând, în fiecare săptămână, câte unul pe pagina de Facebook.

Obiectele selectate sunt din toate zonele etnografice ale României, scopul acestui demers fiind acela de a face cunoscut bogatul patrimoniu al muzeului, prin prezentarea unor obiecte care au fost mai puțin cuprinse în expoziții.

Dacă săptămâna trecută am aflat povestea „ștergarului cu cocoș”, de data aceasta aflăm ce este „taierul”. O farfurie de perete cu denumirea locală ”taier”, provenind din centrul de olari de la Vlădești, județul Vâlcea. Piesa este lucrată de meșterul olar Dumitru Șchiopu (1926-2013), născut într-o familie în care tatăl, bunicul și unchii au practicat olăritul, la rândul său, meșteșugul fiind lăsat moștenire fiicei Violeta și ginerelui Eugen Pătru.

Nota caracteristică a ceramicii de Vlădești este fondul alb de humă al vasului, pe care se pictează cu smalț de culoare verde sau maro. Tehnicile folosite la prelucrare sunt: frământarea prin călcare a lutului, modelare la roată, angobare (cu caolin), pictat cu cornul, smălțuit și ardere oxidantă în cuptorul de olar.

Bordura vasului este decorată cu perechi de brăduți stilizați dispuși în cruce și spirale circulare (”melc”) având conturul subliniat cu puncte (”picătura”). În câmpul central, pe banda delimitată de două cercuri concentrice apar motive spiralate în formă de S-uri, conturate cu puncte de glazură.

Taierul prezintă pe spate ștampilă de meșter, cu numele meșterului olar și anul execuției: 1986, acesta fiind și anul achiziției din teren.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4233 secunde