Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța

251
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța - pieptar-1651048568.jpg
Conducerea Muzeului de Artă Populară din Constanța a decis să aducă mai aproape de constănțeni exponatele de valoare ale instituției, prin descrierea, săptămânală, de către un muzeograf, a unui obiect.

„Pieptar cu lună” - obiectul prezentat în această săptămână - este un pieptar femeiesc din Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), cunoscut în zonă sub denumirea de “pieptar cu lună”, denumire dată de motivul decorativ central, plasat pe spatele piesei. Pieptarul a fost confecționat în prima jumătate a secolului al XX-lea din blană de oaie, fiind decorat cu broderii compacte, florale şi fitomorfe, lucrate cu lână policromă (roşu, vişiniu, albastru, violet, negru, alb, orange). Marginile sunt garnisite cu blăniță neagră.

Broderia acoperă întreaga suprafață a piesei, cu excepția unei porțiuni albe, aflate pe mijlocul spatelui, având formă de semilună, acest motiv astral dând şi denumirea locală a pieptarului.

Simbol ceresc fundamental, Luna este asociată principiului feminin, fecundității, fertilității, dar şi creșterii vegetației şi primenirii timpului. De asemenea, Luna este simbol al bogăției şi prosperității, iar țăranii legau de fazele sale derularea muncilor  câmpului.

Datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural-naţional, piesa a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică FOND.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4263 secunde