Expoziţie de grafică la Muzeul de Artă

294
Expoziţie de grafică la Muzeul de Artă - expozitie1-1600106638.jpg

Articole de la același autor

Toată luna septembrie şi până pe 10 octombrie, constănţenii vor putea admira, la Muzeul de Artă, lucrările maestrului Nicolae Săftoiu, precum şi pe cele ale discipolului său, Ion Drăghici. Nicolae Săftoiu a fost un grafician român de excepţie. El a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, iar din anul 1958 a expus în ţară la toate expoziţiile de grafică. În acelaşi an a devenit membru al Fondului Plastic, iar din 1961 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

Ulterior, între anii 1991 şi 2001 a desenat toate bancnotele României. Se spune că el a hotărât ca pe faţă să existe un portret şi o floare, iar pe spate un simbol, un element de artă populară, care să aibă legătură cu personajul respectiv. Una dintre bancnote, cea de 1.000 de lei, a gândit-o pe scara avionului, în drum spre Londra, unde se ducea să o transpună pe calculator, întrucât la acel moment în România nu exista tehnica necesară.

La prima întrevedere cu guvernatorul Isărescu a refuzat să fie semnat pe spatele bancnotei, considerând că nu el este autorul, ci toţi cei o sută de specialişti care au lucrat la realizarea ei. Această bancnotă a fost singura neaprobată de Guvern, aşa cum a fost ea concepută iniţial. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4895 secunde