Prima zi de şcoală, în pandemie. Copii veseli, părinţi îngrijoraţi

851
Cu măşti pe feţele vesele şi cu milioane de poveşti de spus colegilor, unii mai curajoşi, alţii mai temători, copiii din judeţul Constanţa au păşit, ieri, din nou în şcoli. Pe rând, la ore diferite, pe culoare speciale, au intrat cu toţii bucuroşi, mai pregătiţi ca niciodată să redescopere frumuseţea învăţăturii.

Anul şcolar 2020 – 2021 a debutat, ieri dimineaţă, în condiţii speciale, aşa cum s-a încheiat cel de anul trecut şi aşa cum ne trăim viaţa de mai bine de şapte luni de zile. În şcoli s-au făcut numeroase schimbări, astfel încât elevii, dar şi profesorii să fie în siguranţă. Iar cei cu probleme de sănătate au varianta de a studia online, pentru a nu se pune în pericol.



În judeţul Constanţa, în cele mai multe unităţi de învăţământ, cursurile se vor desfăşura atât la clasă, cât şi online. Elevii vin pe rând la şcoală, în ture de câte o săptămână sau două, iar, atunci când rămân acasă, vizionează orele online. Conform hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în 223 de corpuri de unităţi de învăţământ cursurile se vor desfăşura în scenariul întâi, cu elevii prezenţi la şcoală, iar, în 285 de unităţi, va fi aplicat scenariul al doilea, cu jumătate de elevi în clasă, jumătate online. Şapte unităţi de învăţământ rămân deocamdată închise, iar copiii studiază la distanţă, însă numai două dintre ele sunt afectate de situaţia pandemică, restul fiind încă în lucrări de reabilitare. Este vorba despre Şcoala Gimnazială nr. 1 Cuza Vodă şi Grădiniţa cu Program Normal Cuza Vodă, localitate care intră sub incidenţa ratei infecţiilor peste limita de alertă, dar şi despre cinci grădiniţe din Medgidia, unde lucrările de modernizare sunt în curs de desfăşurare.

„Astăzi, mai mult decât oricând, rolul comunităţii devine covârşitor în ceea ce priveşte organizarea şcolii. Felul în care va reacţiona comunitatea, felul în care vom înţelege fiecare în parte să fim solidari şi să depăşim împreună acest moment va da şi direcţia generaţiei de mâine. Începem cu încredere şi convinşi că vom avea un parteneriat puternic cu părinţii, cu elevii şi cu toţi partenerii educaţionali. Toţi trebuie să fim de aceeaşi parte a baricadei pentru a avea un învăţământ de calitate”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai.



10 profesori, cu COVID-19

Potrivit acestuia, inspectorii şcolari şi medicii au efectuat numeroase vizite în unităţile de învăţământ din întreg judeţul, iar directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor, a precizat că verificările vor continua şi în următoarele două săptămâni. „Oraşul Constanţa este acoperit cu cadre medicale. Avem 106 cadre - medici de medicină generală, stomatologi şi asistenţi, în cele 80 de unităţi de învăţământ. Puţin mai rău stăm în rural, dar legislaţia permite primarilor să încheie contracte de prestări servicii cu medicii de familie din localitate”, a explicat şeful DSP Constanţa.

Cristina Schipor a mai spus că, în prezent, 10 cadre didactice din învăţământul preuniversitar sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Alte patru cadre didactice din universităţi au fost diagnosticate cu COVID-19, iar trei persoane, contacţi direcţi, sunt izolate la domiciliu.



Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a lansat către părinţi şi profesori un apel la responsabilitate. „Începem un an şcolar în condiţii speciale, în pandemie, însă trebuie să existe o colaborare şi un parteneriat puternic între părinţi şi şcoală, pentru a disemina informațiile în mod corect. Subliniez nevoia copiilor de a avea parte de un act educaţional de calitate anul acesta, dar, în plus faţă de actul educaţional, profesorii trebuie să asigure şi un mediu de siguranţă copiilor care participă la cursuri”, a completat prefectul George Niculescu.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6557 secunde