Expoziție retrospectivă a pictoriței Jijey, pe simezele Muzeului de Artă

278
Expoziție retrospectivă a pictoriței Jijey, pe simezele Muzeului de Artă - fcb6d40888e64761744ee89beab3be75.jpg
La Muzeul de Artă Constanța s-a deschis o expoziție de pictură abstractă, realizată de artista franceză Jijey, care vine în întâmpinarea publicului constănțean cu o retrospectivă a artei sale.
Jijey a adus la malul mării tablouri realizate în cei 20 de ani de creație, care exprimă apetența artistei pentru culoare, dorința "de a realiza lucruri frumoase", așa cum ne-a mărturisit înainte de vernisaj. "Nu vreau să transmit nimic, pur și simplu mă distrez cu culorile", ne spune Jijey.
Ca orice creator de artă, își consideră lucrările o parte din ea, cărora le insuflă viață odată ce pune pe pânză ultima picătură de culoare: "Când termin, mă uit la fiecare tablou și am impresia că trăiește odată cu mine".
Occidentală jovială, îi place să-și completeze simțul artistic cu cel al umorului, asumându-și, în același timp, suferința creației: "Pe de o parte mă amuz, dar, în același timp, creația e și o mare suferință, un act al nașterii", spune Jijey.
Legătura dintre Jijey și Constanța s-a produs cu ceva timp în urmă, când pictorița i-a cunoscut pe actorii constănțeni participanți la Festivalul de la Avignon. Atunci a devenit foarte interesată să cunoască România, venind la Constanța prin intermediul Alianței Franceze și căpătând o afinitate specială pentru Muzeul de Artă.
Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 17 septembrie, fiind realizat de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă: "Jijey realizează construcții spațiale abstracte, pe care le transpune în culori acrilice. Ea și-a organizat expoziția pe săli, expoziția fiindu-i dedicată culorii, căreia Jijey i se dăruiește și pe care o așterne apoi în trasee plastice dintre cele mai elevate. Culorile sunt alese în funcție de o dominantă căreia i se subordonează apoi toate celelalte".
Cei prezenți la eveniment au putut asculta și câteva dintre poeziile artistei, pe care le-a recitat în fața unor tablouri special alese.
Expoziția este deschisă în sălile de la parterul muzeului timp de trei săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : A patra ediție a Trofeului "Balada Nej"
Pagina a fost generata in 1.5108 secunde