Facultatea de Matematică: omagiu memoriei lui Solomon Marcus

332
Facultatea de Matematică: omagiu memoriei lui Solomon Marcus - solommarcus-1458239293.jpg

Articole recomandate

Ieri, s-a stins din viață matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius" în anul 2005.

Tocmai de aceea, Facultatea de Matematică și Informatică a considerat de cuviință să aducă în atenția opiniei publice constănțene parcursul de valoare al unuia dintre cei mai mari matematicieni pe care i-a avut România.

Viitorul profesor și academician s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău, în casa cu opt copii a unui croitor. A terminat școala primară și liceul în orașul natal, clasificându-se primul la examenul de bacalaureat din 1944. În liceu era pasionat de poezie. Descoperă, la 19 ani, frumusețea matematicii, via geometriile neeuclidiene, și, fără să uite poezia și literatura, se dedică studiului matematicilor, la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității București, unde termină studiile în cadrul secției de matematică în 1949, cu diploma de merit.

Spunea undeva profesorul Marcus: "Mi-am luat diploma în matematică, cu intuiția că matematica este deopotrivă o știință și o artă, descoperire și invenție, rigoare și mister, silogism și revelație. Nu a fost o ruptură de poezie, ci o perfectă continuitate. Am crezut că trebuie să împart cu ceilalți această descoperire și m-am decis să acord atenție explicării naturii intime a matematicii către oameni".

În 1956, Solomon Marcus a devenit doctor în matematică, iar în 1968, a obținut docența în științe. Din 1950, a urcat treptele carierei universitare, începând cu treapta de asistent la Facultatea de Matematică și Fizică din București, apoi lector (1955), conferențiar (1964), profesor (1966), profesor consultant (1991). Ales membru corespondent în 1993, devine membru titular al Academiei Ro-mâne în anul 2001.

Peste o mie de citări ale articolelor de analiză matematică publicate de Solomon Marcus, aparținând la aproape 300 de autori (între care se află nume celebre în matematică mondială) și publicate în 70 de reviste de matematică și câteva zeci de monografii sunt mărturie a interesului suscitat de rezultatele sale în lumea științelor exacte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4086 secunde