Planetariul Constanța

Fereastra deschisă permanent spre cer

624
Fereastra deschisă permanent spre cer - delfinariu10-1319996508.jpg

Planetariul din Constanța este ca un far ce luminează cerul, la malul Mării Negre. Este primul obiectiv public astrologic din țara noastră, el fiind deschis în anul 1969, anul în care omul a reușit să atingă cu piciorul, pentru prima dată luna, și totodată primul obiectiv din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii în actuala locație, din apropierea stațiunii Mamaia.
Publicul vizitator este variat, de la preșcolari, până la vârstnici. În extrasezon, copiii (preșcolari și școlari) și tinerii (studenți) vizitează Planetariul în grupuri organizate, pentru realizarea unor obiective din programul școlar, sub forma unor lecții de geografie, ecologie sau fizică.
În sezonul estival, publicul vizitator devine mai variat, deoarece în programul de vizită apar foarte mulți turiști.
Pentru cei care nu au vizitat niciodată un Planetariu, aceasta sigur va fi o experiență de neuitat. Demonstrația la planetariu constă într-o proiecție pe o boltă artificială a unui cer înstelat, cu explicațiile aferente ale unui astrolog. Priveliștea este minunată, misterele cerului fiind încă greu de pătruns în totalitate. Poți petrece minute în șir privind bolta, totdeauna având siguranța unui "cer senin".
Planetariul din Constanța dispune de o cupolă cu diametrul de 8 m și o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecție cu care se realizează demonstrațiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena). În holul Planetariului se poate vizita o expoziție cu tematica de astronomie.
În cupola de care dispune Planetariul au loc demonstrații cu proiectorul ZKP-2 și pot fi privite aproximativ 5000 de stele, planete, luna, constelații (constelații zodiacale), comete, meteori, sateliți galileeni ai lui Jupiter, sateliți artificiali, sistemul Solar - mișcarea de revoluție a planetelor din Sistemul Solar, determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale și ecliptice, demonstrații cu planetariul Trippensse, formarea anotimpurilor, echinocții și solstiții, eclipse de Soare și de Lună.
Este un mare privilegiu pentru constănțeni să aibă parte de un obiectiv de așa mare importanță, exact la ei în oraș.
Cine dorește să viziteze planetariul, o poate face zilnic între orele 9 - 20, achiziționând un bilet cu tarif unic de la ghișeul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, care costă 25 de lei pentru elevi, studenți și 50 de lei pentru adulți. Cu acest bilet vizitatorii au acces nu numai la planetariu, ci și la delfinariu și la acvariu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna
Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Se termină vacanța!
Pagina a fost generata in 1.3886 secunde