Festivalul "STRADA ROMÂNEASCĂ", moștenirea din Țara Sfântă

1361
1

Articole de la același autor

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, cu succes, ediția aniversară a Festivalului „Strada Românească” în Israel, la Rosh Pina şi Zichron Yaakov. Evenimentele dedicate acestei ediţii au avut loc recent în aer liber şi în spații neconvenționale din cele două oraşe. Acţiunile au fost planificate în parteneriat cu Organizația Evreilor Originari din România și cu Primăria şi au fost dedicate celebrării a 140 de ani de la înființarea primelor două orașe israeliene de către evreii veniți din România. Despre acest eveniment ne-a vorbit mai pe larg cunoscutul jurnalist și scriitor Etgard BITEL, originar din Piatra Neamț, dar stabilit în Israel în urmă cu 30 de ani.



În 1881 avea loc la Focșani primul Congres Sionist din România, cu 16 ani înaintea Congresului Sionist de la Basel.

Printre alte hotărâri ale Congresului de la Focșani a fost aceea că soluția pentru rezolvarea problemei evreiești în România era emigrarea în Israel și colonizarea agricolă prin înființarea unor localități.

Hotărârile Congresului au început a fi puse în aplicare în 1882, când a sosit în Israel un grup de evrei din Moinești, Galați și Bacău, care au întemeiat orașele Rosh Pina și Zichron Yaakov.



S-au împlinit în acest an 140 de ani de la înființarea acestor orașe și Institutul Cultural Român de la Tel Aviv (ICR) în colaborare cu organizațiile evreilor originari din România și cu primăriile celor două orașe au organizat în zilele de 11 și 13 octombrie manifestarea intitulată „Strada Românească”. Manifestarea nu este nouă, ea pornind la drum în 2018, la Zikhron Yaakov, dar anul acesta a avut un caracter sărbătoresc dat de aniversarea întemeierii celor două orașe.

„Miracolele se întâmplă câteodată, dar necesită extrem de multă muncă” – l-a citat E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în statul Israel, pe Chaim Weizmann, fost președinte al Israelului, în deschiderea Festivalului „Strada Românească”.



Număr impresionant de participanţi la festival

Evenimentele au fost organizate în aer liber, în spații neconvenționale situate în locații din centrele vechi ale orașelor: zonele pietonale și spațiile adiacente acestora – curți interioare, grădini și terase ale unor clădiri istorice.

La ceremonia de deschidere a ediției inaugurale a Festivalului „Strada Românească” de la Rosh Pina, Moti Hatiel, primarul orașului, s-a declarat surprins de numărul impresionant de participanți și și-a manifestat speranța ca această manifestare să devină tradiție.

Ziv Deshe, primarul orașului Zikhron Yaakov, a accentuat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel, exprimându-și satisfacția pentru continuarea tradiției Festivalului „Strada Românească”.



Martin Salamon, directorul Institutului Cultural de la Tel Aviv, a subliniat în cuvântul de deschidere rolul fondatorilor evenimentului – ICR Tel Aviv, organizația AMIR (organizația umbrelă a organizațiilor originarilor din România) și primăriile israeliene, Festivalul „Strada Românească” devenind, de la prima ediție din 2018 până în prezent, principalul punct de reper în calendarul proiectelor de diplomație culturală românească din Israel.

„Am reușit să creăm o tradiție: un mare eveniment anual, care a devenit un punct de referință pentru toți israelienii originari din România, și nu numai”, a subliniat directorul ICR Tel Aviv. Totodată, acesta a adresat mulțumiri partenerilor de proiect și a accentuat importanța conservării esenței românești care stă la baza acestor orașe istorice.

Evreimea română, contribuţie semnificativă la fondarea statului Israel

Directorul general al organizației AMIR, Eyal Fabian, a menționat contribuția semnificativă a evreimii române la fondarea statului Israel, evocând figuri marcante ale originarilor din România care și-au lăsat amprenta în multiple domenii. Zeev Schwartz, președintele organizației HOR a israelienilor originari din România, a făcut o scurtă trecere în revistă a colaborărilor dintre diversele organizații ale evreilor români din Israel.



Străzile din Rosh Pina și Zikhron Yaakov au fost pline de „ingrediente” culturale românești precum muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație, dovedindu-se neîncăpătoare pentru miile de persoane sosite din toate colțurile Israelului pentru sărbătoarea culturii române.

Astfel, evenimentele, care au atras un număr impresionant de vizitatori pe parcursul celor două zile (11 octombrie 2022 la Rosh Pina, 13 octombrie la Zikhron Yaakov), au cuprins următoarele manifestări: concerte și dansuri populare românești susținute de Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” din Târgu Mureș; concerte de muzică klezmer și balcanică în interpretarea formației TLEVKI Band; ateliere de creație DADA, susținute de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; „Poveștile bunicului”, spectacole pentru copii susținute de Teatrul „Nicu Nitai” din Tel Aviv; ateliere de creație realizate de Shira Kidron; expoziția „Arhiva patrimoniului evreimii române – o casă a tuturor comunităților”; tur ghidat de Avi Daskal – „Sioniști români curajoși în Rosh Pina” – 140 de ani de la nava Tetis; proiecții de filme românești; fotografie de epocă în costume aflate în colecția Muzeului Primei Aliyah.

Trebuie menționat că participanții la manifestări au fost nu doar evrei originari din România, dar și evrei din alte comunități, care au fost bucuroși să guste mâncarea românească și să afle despre aportul evreilor originari din România la crearea statului Israel, pentru că la Rosh Pina și Zichron Yaakov s-a vorbit și despre alte orașe în care originarii din România au avut o contribuție importantă la întemeierea lor.



Mulți au aflat cu acest prilej și despre societăți importante la a căror înființare originarii din România au avut contribuții importante, una din acestea fiind Societatea Electrică, unde până astăzi pot fi întâlniți specialiști cu studii în România.

Au fost amintite și personalități politice, militare și culturale cărora nu le-a fost rușine niciodată să își afirme rădăcinile românești sau locurile de pe harta României unde s-au născut.

„Strada Românească” din Israel se vrea a deveni o tradiție și, cu sprijinul organelor locale din cele două localități, există toate șansele ca ICR Tel Aviv să înscrie încă o victorie în eforturile de a prezerva moștenirea românească în Țara Sfântă.

Etgard BITEL



Comentează știrea

emigrarea în Israel [1882]
21 octombrie 2022
inainte de 29 noiembrie 1947

Pai sa vedem si pe istorie ce zice, aia pt. incepatori cu wiki-google. Prin 1882 teritoriul era cunoscut ca Palestina ! La locuitori aia care erau, dar e altceva, Adica "emigrarea în Israel" se aplica pe contextul de atunci. (normal pt. orice natie sa aiba in vedere aspecte naturale, cum e si la noi)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5399 secunde