Politicienii din Constanţa salută votul Parlamentului European cu privire la aderarea României la Schengen

558
Politicienii din Constanţa salută votul Parlamentului European cu privire la aderarea României la Schengen - fff-1666292086.jpg

Articole de la același autor

România este mult mai aproape de spaţiul Schengen după votul Parlamentului European din această săptămână. Situaţia a fost comentată şi pe plan local, la Constanţa, de către reprezentanţii PNL, PSD şi USR.

„Cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, europarlamentarii au votat o rezoluție care aduce România și Bulgaria mai aproape de spaţiul Schengen. Asta înseamnă că nu vor mai fi controale la frontiere, toți cetățenii UE pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil și pot lucra și locui într-un alt stat membru cu dreptul de a fi tratați în același mod ca cetățenii țării respective. Sunt doar o parte din beneficiile de care noi, ca țară, ne-am apropiat după acest vot din Parlamentul European”, a declarat deputatul Septimiu Bourceanu.

Liderul grupului de consilieri locali PSD, Costin Răsăuţeanu, salută şi el acest vot şi consideră că România a aşteptat un timp îndelungat până să ajungă în această situaţie.

„Iniţiativa PSD - PES în privința aderării României la spațiul Schengen este una perfect legitimă. Suntem membri ai Uniunii Europene din 2007, iar o decizie pe acest subiect s-a lăsat așteptată prea mult. România merită să intre în spațiul Schengen. Este o reușită. Un prim pas. Din păcate, nu toate partidele din PE au votat pentru această inițiativă. Este un derapaj care nu trebuia să aibă adepți mai ales în această perioadă când Europa se confruntă cu foarte multe provocări, conflictul de la graniță, scăderea puterii de cumpărare, inflație etc. Nu există altă cale pe care România să o accepte! Am așteptat destul, iar acest mod constant de discriminare trebuie să înceteze. România și-a făcut datoria față de țările membre UE și o va face în continuare. Suntem un pilon important de stabilitate și securitate pentru întreaga familie europeană.

Orice atitudine neinspirată bazată pe discriminare și excludere a României va avea un impact negativ asupra pieței unice a UE, dar și asupra Securității în Regiune”, a explicat Costin Răsăuţeanu.

La rândul lui, preşedintele USR Constanţa, Dumitru Caragheorghe, este şi el fericit că acest lucru s-a întâmplat şi a vorbit despre votul Parlamentului European în numele partidului pe care îl reprezintă.

„USR susţine aderarea României la spaţiul Schengen fără niciun fel de obiecţiuni. Europarlamentarii noştri au făcut lobby permanent în vederea acordării votului. Din câte ştiu eu, a fost un vot covârşitor pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Vizavi de declaraţiile celor care vorbesc pe lângă subiect în ţară nu am ce să comentez. USR susţine aderarea la spaţiul Schengen. Toate criteriile tehnice sunt îndeplinite. Persoanele fizice vor avea beneficii pentru că nu vor mai fi tratate ca cetăţeni de rang 2 în spaţiile europene. Au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni europeni. Nu vor mai sta la cozi separate, se vor desfiinţa controalele la punctele vamale din Bulgaria şi Ungaria. Din perspectivă comercială se va uşura tranzitul mărfurilor în cadrul spaţiului european, formalităţile vamale vor fi mai simple şi asta nu poate fi decât bine”, a explicat Dumitru Caragheorghe.

Reamintim că dezbaterea pe acest subiect a avut loc la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaţilor au cerut statelor membre să recunoască faptul că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen şi că ar trebui admise în spaţiul european de liberă circulaţie cât mai curând posibil.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4902 secunde