Situația unui teren de la marginea orașului a creat divergențe în CL Constanța. "Nu este momentul să cheltuim bani!"

1429
1
Situația unui teren de la marginea orașului a creat divergențe în CL Constanța.
Consilierii locali din municipiul Constanţa au fost convocaţi marţi în şedinţă extraordinară, începând cu ora 14.00. Pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte de hotărâre care au fost dezbătute şi apoi votate. La şedinţă au fost prezenţi 25 de consilieri locali.

Primul proiect aflat pe ordinea de zi a fost cel care viza aprobarea depunerii proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în municipiul Constanța”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Proiectul a fost adoptat cu 25 de voturi pentru.

Cel de-al doilea proiect aflat pe ordinea de zi a fost subiectul principal al discuţiei care a creat divergențe între consilieri.

Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea exercitării dreptului de preemțiune de către municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului situat în municipiul Constanța, bd. I. C. Brătianu nr. 131, județul Constanța, compus din: imobilul în suprafață de 69.823,00 mp intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 254165, imobilul în suprafață de 147,00 mp intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 221097, imobilul în suprafață de 140,00 mp intabulat în CF a UAT Constanța sub nr. 208792.

Mai exact, este vorba despre un teren de la marginea oraşului Constanţa, deţinut de firma omului de afaceri Grigore Comănescu, Prefabricate SA. Acesta vrea să vândă terenul şi a găsit şi cumpărător. Terenul ar urma să fie vândut cu suma de 15 milioane de euro, doar că Primăria Constanţa nu este de acord cu aşa ceva. Practic, reprezentanţii Consiliului Local Municipal Constanța susţin că au dreptul de preemţiune şi vor să pună mâna pe acest teren pentru a construi un parc industrial. În timpul dezbaterii proiectului au avut loc mai multe contraziceri între cei prezenţi la şedinţă.

Prima care a luat cuvântul a fost Daniela Cizmaru, reprezentant al firmei care deţine terenul.

„Dreptul de preemţiune al Consiliului Local a încetat la data de 7 septembrie. Ministerul Culturii nu înţelege să exercite acest drept de preemţiune. Acest drept a fost transferat către municipalitate. Acest drept trebuia exercitat într-un termen de 15 zile, termen care s-a împlinit. În opinia noastră, hotărârea de Consiliu Local este fără obiect. Prin înştiinţarea pe care am transmis-o municipalităţii, am transmis o ofertă fermă de vânzare. Municipalitatea avea la dispoziţie un termen de 30 de zile în care să exprime acceptarea sau declinarea acestei oferte. În opinia noastră, acest proiect de hotărâre este fără obiect. Aş vrea să aveţi în vedere faptul că persoana care a oferit proprietarului această sumă intenţionează să dezvolte un obiectiv care va aduce plusvaloare oraşului şi va crea mai multe locuri de muncă. În schimb, prin proiectul de hotărâre se urmăreşte o himeră. Pentru a supune un aşa proiect la vot ar fi trebuit să existe o documentare ca la carte şi o listă a investitorilor care ar fi fost dispuşi să participe la această licitaţie. În opinia noastră, este o propunere neserioasă a municipalităţii”.

După mai multe ore de dezbatere, proiectul nu a fost adoptat

Liderul grupului PSD, Costin Răsăuţeanu, nu este de acord cu acest proiect, mai ales că, spune el, banii pot fi cheltuiţi pe alte probleme mai importante ale municipiului Constanţa.

„Înţelegem că în primărie nu există comunicare. Ori nu ştiţi ce aveţi de făcut, ori vă prefaceţi. Ambele variante sunt extrem de grave. Când am văzut acest proiect, mi-am dat seama cât de prost se înţelege ideea de a face administraţie publică şi de a fi în slujba cetăţeanului. Nu vom vota acest proiect. Nu ştim care este posibilitatea financiară a primăriei de a achiziţiona acest teren. Vorbim de 15 milioane de euro. De unde se vor suporta aceşti bani? Este adevărat că în Codul Civil se arată cum se întâmplă această vânzare. Suntem de acord că oraşul nostru trebuie să se dezvolte şi să investească în parcuri industriale. Ne aşteaptă o iarnă grea şi nu ştim dacă Termoficare Constanţa a început să respire greu şi cine ştie ce situaţii neprevăzute mai apar. Astăzi nu este un moment potrivit pentru municipiul Constanţa să investească atâţia bani într-un teren. Considerăm că acest proiect nu are ce să caute în şedinţa de Consiliu Local. Dacă se va ajunge la un consens, nu cred că acesta este momentul să cheltuim atât de mulţi bani. Înainte să ne gândim la avioane de hârtie, ar trebui să ne gândim la cum cheltuim banii cetăţenilor”, a declarat Costin Răsăuţeanu.

City managerul oraşului, Felicia Ovanesian, a precizat că oraşul Constanţa are nevoie de un asemenea parc industrial.

„Înţeleg că există o dezbatere pe termenul de la care curg cele 15 zile de exercitare a dreptului de preemţiune. Ministerul Culturii a înţeles să nu îşi exercite acest drept. Personal cred că termenul curge de la momentul în care am fost notificaţi de către proprietar. Proprietarul se poate răzgândi oricând. În lipsa unui înscris provenit de la UAT nu s-ar putea perfecta acest contract de vânzare-cumpărare. Aş adăuga că acest proiect este identic cu altele care au fost pe la Cluj şi în alte oraşe mari din ţara noastră. Nu cumpărăm şi nu vindem nimic fără raport de evaluare. aceasta este procedura”, a spus şi Felicia Ovanesian.

În cele din urmă, proiectul nu a fost adoptat. Au existat un vot pentru, un vot împotrivă şi 23 de abţineri.



Comentează știrea

Politichie
20 septembrie 2022
Habar n-am 1-1-23

Cineva propune, se prezinta nuvela si la vot pai ne abtinem. Dragii mei, daca habar n-aveti nu stiu ce mai cautati pe acolo. Raspunsul la propunere era simplu : DA sau NU. Aveti tot felul de tabere pe acolo, imbirligaturi pe care nici voi nu le mai intelegeti, dar in momentul in care nici ai vostrii nu va sustin pai mergeti pe unde va pricepeti, la politica nu. Cetatenii normali sint speriati cu fabrici-uzine, locuri de munca si voi nu stiti. Aveti bani cumparati ce mama naiba vreti si faceti, dar acuma punga publica e cam goala. Daca tot aveti cine sa riste un ban, pai poate e bine sa incercam. O fi bine, n-o fi bine, vedem atunci (implicit si modul de actiune : penaliati, expropriere, medalie).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5482 secunde