Concurs Herta Müller va primi premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului

184

Articole recomandate

Scriitoarea Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, va primi distincția "Franz Werfel" pentru Drepturile Omului, decernată de Fundația "Centrul împotriva deportărilor", a anunțat, ieri, instituția, adăugând că decizia a fost luată pe 1 octombrie.
În valoare de 10.000 de euro, premiul Franz Werfel recompensează ultimul volum al autoarei de origine română, intitulat "Atemschaukel" ("Leagănul respirației"), în care Herta Müller vorbește despre drama deportării etnicilor germani din România într-un lagăr de muncă în Uniunea Sovietică,  în anul 1945.
Scriitorul austriac Franz Werfel (1890-1945), crescut în cercurile evreiești de limbă germană din Praga, a fost prieten cu Franz Kafka și Max Brod. După ce locuiește la Viena și  Hamburg, devine, între 1912-1915, lector la editura lui "Kurt Wolf" Leipzig. Perioada Leipzig este importantă mai ales datorită prieteniei cu Rilke, a cărui influență va fi semnificativă în scrierile lui Werfel. În 1938 fuge în Franța, la Sanary-sur-Mer, apoi, în 1940, trecând pe jos Pirineii, ajunge în Spania, în Portugalia și, în final, se refugiază în Statele Unite, la Beverly Hills. Culmea gloriei o atinge cu trilogia istorică "Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh" (1933).
Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este atribuit o dată la doi ani, într-o ceremonie care are loc la Biserica St Paul’s din Frankfurt. Distincția recompensează acele persoane care au luptat contra încălcării drepturilor omului,  fie că vorbim despre genocid ori despre anihilarea deliberată a grupurilor etnice sau religioase. La ediția precedentă, laureat a fost scriitorul maghiar Konrad Gyorgy.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 14 Octombrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Vă rog să nu mai fiți aroganți!"
Miercuri, 14 Octombrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Elevii au scăpat de sub control!"
Pagina a fost generata in 1.7256 secunde