Holocaustul, în percepția unor generații diferite

198
Holocaustul, în percepția unor generații diferite - cc0c7120d78fdcf57974574359fc2445.jpg

Articole de la același autor

Instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672, din 5 mai 2004, ziua de 9 octombrie a fost statuată ca "Ziua Holocaustului" în România.
În organizarea Muzeului Militar Național, filiala Constanța, și a Direcției de Cultură și Patrimoniu, ieri, a avut loc o acțiune de comemorare a victimelor Holocaustului.
"Dorința noastră a fost aceea de a ne aduce prinosul și de a ne exprima tristețea, deoarece și România a fost prinsă în acest carusel nebunesc al victimizărilor colective", ne declara dr. Costin Scurtu, directorul instituției gazdă. "Problema care se pune foarte mult în spațiul românesc este ce a fost Holocaustul, unde se termină exprimarea de holocaust, pentru că acest cuvânt provine din limba greacă și înseamnă ardere completă".
La evenimentul de ieri au participat liceeni de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" și de la Grupul Școlar "C.A. Rosetti", dar și de la Școala nr. 37. Întrebat care și-ar dori să fie mesajul cu care elevii să plece de la această acțiune, dr. Costin Scurtu ne-a declarat: "Copiii sunt paraleli cu istoria dintr-un motiv foarte simplu: sunt din ce în ce mai puține cadre didactice care reușesc să ajungă la sufletul lor și să le imprime acele sentimente de respect, patriotism și dragoste față de țară. Un lucru care mai trebuie rezolvat în școală se numește înțelegerea crimelor care s-au desfășurat de-a lungul istoriei".
Ideea de bază este că în momentul în care nu avem instrucția, educația, șansa de a merge mai departe nu vom putea fi pregătiți niciodată să luptăm împotriva răului.
"Ieri (joi, 8 octombrie – n.r.), în Parlamentul României s-a ținut o ședință solemnă, dar nu cred că toți parlamentarii de acolo au pregătirea de a înțelege evenimentul la care au participat ei. De asemenea, a fost inaugurat un monument al holocaustului și constatăm că avem și critici, dar și susținători, ceea ce arată foarte clar că societatea românească încă poartă acele elemente negative ale pregătirii și ideologiei comuniste", a conchis, cu oa-recare regret, dr. Scurtu.
Conf. univ. dr. Daniela Țurcanu, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN), declara că evenimentul se circumscrie altor evenimente programate la nivel național. "Aceste acțiuni sunt binevenite pentru tânăra generație, în mod special, pentru că tinerii sunt cei mai depărtați de aceste evenimente. În cadrul unui muzeu ei percep mai bine pentru că sunt alături de uniformele, de armamentul care s-a folosit în timpul primului și celui de-al doilea război mondial, documentele politice și istorice creează o anumită atmosferă, tensiune, putându-se percepe agresiunea mult mai corect. La care se alătură conținutul referatelor științifice și al discuțiilor dintre oamenii de știință care aduc în prim-planul atenției secvențe dureroase, dramatice care au existat odată".
Am mai remarcat printre participanți pe conf. dr. Carol Friedman, președintele Comunității Evreiești din Constanța, prof. Marian Zidaru, consilier în cadrul DJCCPCN, dr. Florin Stan, muzeograf în cadrul Muzeului Marinei Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Alternative de weekend
Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Maria Lupu!
Pagina a fost generata in 1.9644 secunde