Hora Unirii în toate colțurile județului Constanța

1983

Articole recomandate

Aproape toată suflarea din sistemul de învățământ constănțean, plus oficialități locale și județene s-au mobilizat cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Orașe și comune se întrec în manifestări comemorative, după posibilitățile și imaginația fiecărui responsabil din localități.

Năvodari
Primăria și Consiliul Local Năvodari îi așteaptă pe locuitorii urbei sâmbătă, 24 ianuarie, să sărbătorească împreună Unirea Moldovei cu Țara Românească. Evenimentele prilejuite de acest moment istoric vor avea loc la Troița din centrul orașului, începând cu ora 13. Manifestările urmează să cuprindă raportul comandantului Batalionului 110 Transmisiuni-informatică, Te Deum oficiat de un sobor de preoți ai orașului Năvodari, evocarea principalelor momente istorice care au dus la înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, de către directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, dr. Virgil Coman, un discurs al primarului, depunere de coroane de flori urmată de defilarea Gărzii de onoare și un recital de fanfară. La finalul manifestării, oficialitățile prezente se vor prinde într-o "Horă a Unirii", alături de toți cetățenii prezenți la eveniment.

Medgidia
Locuitorii din Medgidia vor sărbători același eveniment printr-o serie de manifestări, menite să amintească de momentul istoric de acum 150 de ani. Începând cu ora 10, în Piațeta Decebal sunt așteptați toți cei care doresc să participe la o horă a unirii la Medgidia. După hora mare, alaiul se va deplasa, în sunet de fanfară, spre Casa de Cultură "I.N. Roman", unde va avea loc un spectacol de muzică, susținut de soliștii Casei de Cultură din localitate.

Cumpăna
Comuna Cumpăna nu se va lăsa nici ea mai prejos și va cinsti cum se cuvine memoria eroilor neamului cu ocazia acestei importante aniversări. Sărbătoarea începe la ora 10 cu intonarea Imnului Național, urmată de un Te Deum și de alocuțiunea primarului comunei. În continuare va lua cuvântul un veteran de război, iar reprezentanții diferitelor instituții vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor. Defilarea gărzii de onoare va reveni unei subunități a U. M. 01783 Murfatlar. Ca în toate localitățile României, și la Cumpăna se va încinge o Horă a Unirii de către participanții la evenimente. Seria de manifestări se va încheia cu un spectacol susținut de elevi ai claselor I-VIII de la Școala Generală Cumpăna și preșcolari ai Grădiniței cu orar normal. Cu această ocazie va fi vernisată și o expoziție de desen ale elevilor Școlii cu clasele I-VIII.

Mangalia
Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia, au aniversat, pe 22 ianuarie 2009, Mica Unire și dubla alegere a lui Al.I. Cuza ca domnitor al Principatelor Unite, împreună cu partenerii de la Muzeul de Arheologie Callatis și Centrul Municipal de Documentare. Activitatea a inclus un concurs tematic, o expoziție de carte tematică și de desene, un moment poetic din creația poetului Vasile Alecsandri, o sesiune de referate ale elevilor, și, la final, Hora Unirii. Lucrările și interpretările premiate vor fi pre-zentate pe 24 ianuarie la activitatea aniversară desfășurată la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.
Tot la Mangalia, vineri, 23 ianuarie, și-au dat mâna o serie de instituții de cultură și ale administrației publice pentru a serba așa cum se cuvine unirea Moldovei și Țării Românești acum 150 de ani. Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, Ministerul Apărării Naționale prin Garnizoana Mangalia, Biblioteca Municipală Mangalia, Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia, Colegiul Economic Mangalia, Școala generală nr. 3 Mangalia, Școala "Sf. Andrei" Mangalia, Școala cu clasele I-VIII Dulcești, Școala generală nr. 1 Mangalia și Grup Școlar Industrial "Ion Bănescu" Mangalia, a organizat o amplă manifestare cultural-științifică. Evenimentul, dedicat împlinirii a 150 de ani de la unirea Moldovei cu Muntenia, s-a încheiat cu Hora Unirii, la care au fost invitați toți participanții.

Murfatlar
Cei 150 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Române din 1859 au fost sărbătoriți la Școala Nr. 2 Murfatlar printr-o varietate de activități desfășurate în zilele de 22 și 23 ianuarie la școală. Elevii au ascultat povestea Unirii de la Mihai Viteazul la Alexandru Ioan Cuza, într-o prezentare susținută de prof. Lavinia Popescu cu ajutorul elevilor de clasa a VI-a. În urma acestei activități, elevii claselor a III-a și a IV-a au ilustrat în lucrări plastice momente ale evenimentului comemorat. Activitatea a continuat cu serbarea dedicată Unirii, realizată de elevii claselor a IV-a, având ca spectatori și preșcolari de la Grădinița Nr. 2 Murfatlar. Îndrumați de înv. Mariana Matei și Ana Covrig, ei au susținut un program literar artistic compus din poezii dedicate Unirii și sceneta "Moș Ion Roată și Unirea". La final, toți cei prezenți - elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale - au cântat și s-au prins în Hora Unirii, retrăind momentele de bucurie și împlinire ale înaintașilor noștri.

Tuzla
Elevii Școlii cu clasele I-VIII Tuzla, alături de cadre didactice și părinți, au omagiat ieri Unirea mică. S-au susținut diverse activități, atât de către elevii de la ciclul primar, cât și cei de la gimnaziu: "24 Ianuarie" - Ziua Unirii - panou omagial, "Unirea în cântec și poezie" - moment literar-artistic, "Mândru că sunt român" - expoziție plastică (clasele I), "Hora Unirii" (învățarea poeziei, cântecului și pașilor de dans), lectură "Moș Ion Roată și Vodă Cuza" de Ion Creangă, "Unirea văzută în poezie și culoare" (clasele a II-a), vizitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (clasele III-IV), "Unirea Principatelor Române" - concurs de cultură generală (clasa a III-a), "Moș Ion Roată și Unirea" de Ion Creangă - dramatizare (clasa a V-a), "24 Ianuarie - Ziua Unirii" - sesiune de referate (clasele a VIII-a).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7574 secunde