Icoană de mare valoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

239
Icoană de mare valoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța - icoana1-1564946895.jpg

Articole de la același autor

Pentru că praznicul Adormirii Maicii Domnului este cel mai important moment religios al lunii august, care are semnificații inclusiv în calendarul popular, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța reflectă tocmai acest eveniment marcat pe 15 august.


Potrivit directorului instituției, Maria Magiru, vizitatorii pot admira o frumoasă icoană pictată pe sticlă, care datează din secolul al XIX-lea și redă tematica lunii august "Adormirea Maicii Domnului". 


"Ea a fost pictată pe sticlă, cu tempera, de către meșterul iconar Savu Moga din Arpașul de Sus, Țara Oltului. La realizarea icoanei, pe care este pictat, în partea de jos, chiar și anul execuției, 1871, meșterul a folosit foița de aur. Icoana reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului, așa cum apare ea redată în viziunea iconografică ortodoxă consacrată. Trupul Fecioarei, așezat pe catafalc, este vegheat de Iisus Hristos, care ocupă planul central al compoziției, pe verticală. Încadrat de îngeri, Mântuitorul ține pe brațul drept un prunc înfășat în scutece albe, care simbolizează sufletul neprihănit al Precistei. În registrul inferior al compoziției, apare redat necredinciosul Iefonias căruia un înger i-a retezat mâinile cu sabia, drept pedeapsă pentru încercarea de a fi răsturnat catafalcul pe care se afla așezat trupul Maicii Domnului. Prezența apostolilor la căpătâiul Fecioarei arată mare cinstire de care se bucura aceasta", a explicat omul de cultură.


Ea a precizat că în credințele poporului român, Maica Domnului (Maica Precista, Fecioara Maria, Sfânta Maria) este considerată apărătoarea tuturor celor năpăstuiți fiind invocată de creștini în momente de mari cumpene.


Considerată a fi mamă prin excelență, Sfânta Maria este ocrotitoarea nașterii, creșterii pruncilor și sănătății familiei. În rugăciuni, Maica Precista este rugată să fie mijlocitoarea și garanta unei vindecări miraculoase, iar în folclorul românesc, în chip cu totul deosebit, a căpătat funcția de divinitate a vieții, fiind pusă în legătură cu fertilitatea, puterea și belșugul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7362 secunde