Icoane cu chipul Sfântului Nicolae, la Muzeul de Artă Populară

254
Icoane cu chipul  Sfântului Nicolae,  la Muzeul de Artă Populară - icoanesfnicolae1-1512493597.jpg

Articole de la același autor

Se știe că unul dintre sfinții pe care țăranul român l-a cinstit dintotdeauna este, fără îndoială, Sfântul Ierarh Nicolae (Sân-Nicoară, Niculae sau Neculae), dovadă că chipul acestuia a fost redat des pe icoanele pictate pe lemn și sticlă, în care apare înfățișat cu barbă albă, în veșminte arhierești, ținând în mâna stângă Sfânta Evanghelie și binecuvântând cu mâna dreaptă.

La ora actuală, Muzeul de Artă Populară din Constanța deține în patrimoniul său icoane cu chipul Sfântului Nicolae, pe care le puteți admira zilnic, între orele 9.00 și 17.00, în expoziția permanentă.

"Conform tradiției, iarna începe de Sân-Nicoară, iar dacă pe 6 decembrie (ziua prăznuirii sale) ninge, se spune că sfântul își scutură barba cea albă. De Sfântul Niculae exista obiceiul să se pună crenguțe de pomi fructiferi în apă, ca să înflorească de Anul Nou, prilej cu care se putea aprecia rodul livezilor. Despre Sfântul Nicolae se știe că este milostiv cu săracii, cu orfanii, văduvele și, în special, cu tinerele fete fără zestre. Pe seama sa circulă o mulțime de legende (cu multe variante). Cea mai cunoscută este cea conform căreia era odată un om sărac care avea trei fete mari cărora nu putea să le găsească un rost. Din acest motiv, tatăl strâmtorat se gândi să-și trimită fetele după câștig. Însă Sfântul Neculae curmă gândul cel rău și puse capăt sărăciei aruncând pe fereastra sărmanului părinte o pungă (trei, în alte variante) cu galbeni", au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Populară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0047 secunde