Tradiții din moși-strămoși. Sfântul Nicolae ne arată cum va fi iarna

449
Tradiții din moși-strămoși. Sfântul Nicolae ne arată cum va fi iarna - obiceiuridemosnicolae2-1512493545.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, 6 decembrie, creștinii din întreaga lume îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, considerat a fi unul dintre cei mai populari și importanți sfinți din calendarul creștin.

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este, în primul rând, ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți. Sfântul Nicolae este cunoscut drept un om foarte religios și, de foarte multe ori, el este deseori alăturat apostolilor lui Iisus Hristos.

Mai mult decât atât, se spune despre el că ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni. Deși provenea dintr-o familie înstărită, Sfântul Nicolae nu a fost niciodată interesat de averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, el s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.

Conform tradițiilor populare, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

Credincioșii spun că, în această zi sfântă, este bine să aducem în casă crenguțe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Acest obicei prevestește cum va fi anul următor, iar dacă crenguțele înfloresc până la sfârșitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun și plin de împliniri.

Oamenii de la țară, în special, spun că ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii. Ei sunt de părere că, în data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare. Dacă nu ninge, este semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

Copiii cuminți primesc cadouri

De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii și așteaptă cuminței să primească daruri, în dimineața zilei de 6 decembrie. În schimb, copilașii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri câte o nuielușă. Partea bună, se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat pe cei mici pentru năzbâtiile făcute. Așa că cei mici ar trebui să știe că pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău. Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că, în această zi, nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8288 secunde