In Memoriam Gheorghe Dumitrașcu, la biblioteca din Hârșova

35714
In Memoriam Gheorghe Dumitrașcu, la biblioteca din Hârșova - x-biblioteca-harsova-1697810428.jpg

Articole de la același autor

Biblioteca Orășenească „Duiliu Zamfirescu” Hârșova organizează miercuri, 25 octombrie 2023, ora 10:00, în Sala de Lectură „Ion Roșioru”, lansarea volumului „Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu”, semnat de regretatul istoric Gheorghe Dumitrașcu și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.

Lansate la finele lunii februarie la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța, cele două chestionare, aplicate de către istoricul Nicolae Densușianu în anii 1893 și 1894 pe întreg teritoriul țării, cuprind elemente de etnografie, istorie, etnologie, arheologie, lingvistică, sociologie etc.

Cartea va fi prezentată de Dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, invitat special fiind prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”.

„Este o continuare a unui demers, pentru că prof. Gheorghe Dumitrașcu a avut intenția de a publica un volum în care să includă chestionarele emise și difuzate de Hașdeu și de Densușianu de foarte multă vreme. El fusese la Biblioteca Academiei în mai multe rânduri și descoperise acolo răspunsurile corespunzătoare Dobrogei, care, sigur, nu cartografiau în întregime ținutul, întrucât numai o parte dintre aceste comune au oferit răspuns. Cartea referitoare la chestionarul Hașdeu a fost publicată împreună cu regretata Liliana Lazia și în continuare proiectul ar fi trebuit să includă și acest volum”, declara, la momentul lansării la Biblioteca Județeană, dr. Corina Apostoleanu.

Povestind faptul că, un an sau doi înainte de a se stinge din viață, i-a predat materialul pentru acest volum, cules, în format electronic și aflat într-o fază foarte avansată de lucru. „Și mi-a mai spus: «Uite, fata tati, dacă nu reușesc eu să-l termin, atunci să-l termini tu». La momentul respectiv îmi doream să lucrăm împreună, chiar am avut niște discuții pe marginea manuscrisului.

Pentru încrederea cu care m-a girat eu mă simt extrem de onorată și în același timp este un fel de testament pe care l-a lăsat în ceea ce privește chestionarele Nicolae Densușianu. Practic, volumul cuprinde prefața scrisă de dr. Luminița Stelian, specialist în istorie. Cartea aceasta poate servi ca punct de pornire pentru numeroase studii: istoric, etnologic, etnografic, folcloric ș.a., un tablou foarte viu și foarte sincer”, a mai afirmat dr. Apostoleanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9801 secunde