Începe Săptămâna Patimilor. Ce reprezintă fiecare zi și ce sunt Deniile

32101
Începe Săptămâna Patimilor. Ce reprezintă fiecare zi și ce sunt Deniile - saptamanamare-1714326810.jpg

Articole de la același autor

De luni, începe Săptămâna Patimilor, care este, de altfel, și cea marcată prin cea mai strictă perioadă a Postului Mare, le amintește credincioșilor de ultimele zile din viața Mântuitorului, cu toată suferința implicată în acele zile.


Săptămâna Mare este, potrivit doxologia.ro, cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii și include Sâmbăta Mare.


În fiecare zi din această săptămână sunt celebrate Deniile în bisericile din întreaga țară.


De altfel, Deniile se țin seara, spre deosebire de alte slujbe obișnuite. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.


Ce înseamnă fiecare zi din Săptămâna Patimilor


Potrivit sursei citate, fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație, și anume:
Sfânta și Marea Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.


Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.


Sfânta și Marea Miercuri – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.


Sfânta și Marea Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.


Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.


Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde