Începuturile activității școlii musulmane din Constanța

315
Începuturile activității școlii musulmane din Constanța - documentarinceputurileactivitati-1533466214.jpg

Articole de la același autor

În anul 1886 aveau să înceapă lucrările de construcție ale Școlii Musulmane din strada Cuza Vodă nr. 13, care se vor finaliza abia în anul 1900. Ridicată în stil maur, școala avea la subsol o pivniță, la parter o sală mare, o cancelarie, o cameră pentru servitor și patru săli de clasă, iar la etaj, un număr identic de săli cu cele de la parter.


★ ★ ★


Pentru a putea funcționa în bune condiții, la data de 22 aprilie 1906, conducerea Comunității Musulmane din Constanța, cu Adresa nr. 6, avea să solicite primarului Constanței din acea perioadă, M. Polizu Micșunești, următoarele: 


"Domnule Primar, Subsemnații, membri ai Comunității Musulmane din acest oraș, respectuos aducem la cunoscința Domniei Vóstre, că Comunitatea nóstră, cu mari sacrificii ce și-a impus, a isbutit să clădească aci, la Constanța, unu măreț local pentru o șcólă primară și secundară unde copii noștri să învețe în limba lor maternă, dar studiind în același timp și limba română, limba statului în care trăesc și ai cărui cetățeni vor fi ei. Cum însă, cu clădirea acestei șcóle noi am epuisat aprópe tóte resursele nóstre, așa încât acum când am început deja cursurile în limba turcă, abia avem cu ce plăti pe cei trei profesori de acéstă limbă, dar nu găsim cu ce să plătim unu profesor de limba română, neapărat necesar, nici cu ce să procurăm restul mobilierului necesar șcólei, cum și cărbunii, lemnele pentru încălzitul șcólei și apa necesară pentru béut pentru iarna viitóre. Avem onóre dar, Domnule Primar, să binevoiți a prevedea în budgetul Comunei pe exercițiul 1900-1901, o sumă de vre-o 2000 lei pentru a se veni în ajutorul șcólei nóstre Musulmane. Făcând această faptă de binefacere, fiți sigur, Domnule Primar, că Vă veți fi asigurat pentru totdeauna simpatiile și mulțumirile nóstre ale musulmanilor, cari Vă vom rămânea pururea recunoscători.
Cu tot respectul, Președinte (ss) indescifrabil Domniei Sélle
Domnului Primar al urbei Constanța. Loco"


Conform rezoluției consilierului comunal, Al. M. Petrescu, această solicitare avea să fie aprobată în ședința Consiliului Comunal din 26 aprilie 1900, când s-a dezbătut și votat bugetul de venituri și cheltuieli al Constanței pe exercițiul 1900/1901, după cum urmează: ,,aprobă suma de 1200 lei ca ajutor pentru școala Comunității musulmane".


Nu peste multă vreme, la data de 15 iunie 1900, această școală primea și autorizația de funcționare. În primii doi ani de activitate, corpul didactic era format din institutorul Ion Costacea și hogii: Husein Veli, Rifat Metin, Omer Mustafa, Memiș Ali și Hafuz Abdul Rahman Abdulachim, dintre aceștia, doar Ion Costacea și Husein Veli fiind autorizați. 


La data de 4 noiembrie 1903, revizorul școlar Paul Pașa, inspectând Școala Musulmană din Constanța, avea să constate, între altele, că "Această școală mixtă funcționează cu 3 clase primare de băieți, 2 clase începătoare de băieți și o clasă de fete, urmând toate cursurile în limba turcă. Fiecare clasă are sală separată. Elevii dupe clase sunt: Clasa I, 28 elevi; clasa II, 15 elevi; clasa III, 8 elevi; anul I-iu începător, 30 elevi; anul II-a începător 23 elevi; iar elevele sunt în număr de 30. Total: 134 elevi și eleve. Limba română s-a predat numai de un singur institutor D. I. Costacea și numai la cele 3 clase, având câte două ore pe zi; la fete și cele două clase începătoare nu s-a predat limba română. În present, D. Director al șcólei Husein Veli mi-a spus că D. institutor de l. română nu mai vine la cursuri așa că l. română nu se mai predă la acéstă șcólă nici într-o clasă, de la 28 octombrie 1903. La acéstă șcólă e nevoe de cel puțin doi institutori de l. română, din care unul să predea la clasa a II și III-a, iar al doilea la clasele începătóre și clasa I, cum și la eleve, având fiecare câte cel puțin 10 ore pe săptămână de clasă… Localul de școală e foarte bun și igienic. Curățenia prin clase e exemplară. Materialul didactic dat în mod gratuit de onor Administratia Casei Școalelor, păstrat cu îngrijire. Apa de băut se păstreză în putină cu robinet".


(Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Primăria Constanța, dosar 1/1900, f. 57; dosar 25/1900, f. 8; fond Școala Musulmană Constanța, dosar 3/1902-1916, f. 2.). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Economie : Documentar: Totul despre ACTA
Pagina a fost generata in 0.6238 secunde