Îngrijorări privind redeschiderea şcolilor. „Este imposibilă respectarea distanţării fizice!”

1545

Articole de la același autor

Astăzi este ziua în care se decide dacă se vor redeschide şcolile pe 8 februarie. La masa dezbaterilor se reunesc reprezentaţi ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului de Sănătate Publică, pentru a stabili condiţiile în care şcolarii se pot întoarce în bănci. Deşi mult aşteptată şi dorită această revenire, încep să reapară dubiile asupra oportunităţii reluării cursurilor faţă în faţă, în condiţiile apariţiei de cazuri de infectare cu noua tulpină, mult mai contagioasă, şi întârzierii vaccinării cadrelor didactice împotriva COVID-19.

Un părinte constănţean, Emilian Avrămescu, i-a scris un mesaj ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în care îi transmite îngrijorarea a mii şi mii de părinţi şi elevi faţă de intenţia redeschiderii şcolilor, săptămâna viitoare. Acesta consideră ideea revenirii la cursurile faţă în faţă „nerealistă şi hazardată”. „Pe lângă pericolul noii tulpini a virusului, vă rog să aveţi în vedere şi situaţia de facto din foarte multe unităţi de învăţământ din România: clase supraaglomerate (30 – 35 de elevi), incapacitatea managerială, logistică, materială şi financiară de a gestiona reguli riguroase de siguranţă şi igienă, o mentalitate şi o abordare superficiale în legătură cu periculozitatea noului coronavirus, procentul extrem de redus al personalului din învăţământ care s-a vaccinat sau care urmează să se vaccineze cu a doua doză până pe data de 8 februarie. Aceasta este cruda realitate şi nu cred că trebuie să o ascundem sub preş. Vă rog să aveţi în vedere că, în special, regula păstrării distanţării fizice (esenţială în combaterea pandemiei) nu poate fi respectată în şcolile din România. Aceasta este problema nr. 1. Dacă nevoia respectării acestei reguli este tratată cu superficialitate (aşa cum pare că o face ministrul Educaţiei), totul se va prăbuşi ca un castel din cărţi. Nu există spaţii suficient de generoase, nu se respectă regulile privind dezinfecţia şi aerisirea acestora, sunt sute de şcoli unde se învaţă în 2 sau 3 schimburi – ceea ce face imposibilă respectarea eventualelor măsuri care se vor stabili”, este de părere Emilian Avrămescu.

Acesta mai spune că este de înţeles nevoia de a reveni la normalitate, „însă nu este nevoie ca acest lucru să se întâmple cu orice risc”. „Este utopic să credem că din data de 8 februarie se poate realiza redeschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă”, mai consideră părintele constănţean.

„Nu avem voie să greşim!”

O abordare precaută solicită şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, la care este afiliat şi sindicatul constănţean al cadrelor didactice. „Atenţie mare la redeschiderea şcolilor! Nu ne permitem nicio greşeală, costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor şi a colegilor noştri!”, transmit reprezentanţii FSLI, care precizează că vor acorda sprijin pentru realizarea unui plan coerent de revenire la cursuri.

„Este necesară redeschiderea şcolilor, respectând cu stricteţe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităţilor de învăţământ, a cadrelor didactice, a elevilor şi a părinţilor. Subliniem că rolul părinţilor este foarte important dacă se deschid şcolile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învăţământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinţilor, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu şi dacă le au, să nu-i trimită la şcoală. Nu avem voie să greşim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor şi nici cu sănătatea angajaţilor din învăţământ”, transmite preşedintele FSLI, Simion Hancescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4595 secunde