Întâmplări din bibliotecă

319
Scriitorul român Marin Sorescu, sărbătorit la Biblioteca Județeană "I.N. Roman"
Împlinirea a 75 de ani de la naștere reprezintă ocazia celebrării creației marelui scriitor român Marin Sorescu (19 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Județene Constanța a realizat o expoziție în cinstea acestui nume consacrat, responsabil fiind bibliograful Ionel Alexe.
Sorescu a debutat în 1957, cu poeme, în revista "Viața studențească", iar editorial cu volumul de parodii "Singur printre poeți", la vârsta de 28 de ani. Volumele publicate în anii 1960 - "Cartea de poeme" (1965), "Moartea ceasului" (1966), "Tinerețea lui Don Quijote" (1968) - îl consacră drept un poet original și plin de talent. George Călinescu scrie că Sorescu avea de la debut "capacitatea excepțională de a surprinde fantasticul lucrurilor umile și latura imensă a temelor comune".
A scris mult și felurit: poezii, piese de teatru, proză, eseuri, cronici literare, memorii. A realizat traduceri și interviuri și nu s-a sfiit să-și încerce pasiunea pentru pictură și desen.
Creația dăinuie prin toate formele
Poeziile lui Marin Sorescu au fost traduse în multe limbi, piesele sale de teatru au fost jucate cu mult succes pe scene din toată țara. A primit numeroase premii în România și în Europa. Un an și jumătate (noiembrie 1993 - mai 1995) a fost ministru al culturii. A murit răpus de cancer, la 8 decembrie 1996, nu înainte de a-și sublima teribila experiență a suferinței în poezie: scrise pe patul de spital, ultimele sale poezii sunt caracterizate de criticul Alex Ștefănescu ca fiind "de o frumusețe diafană, fără termen de comparație în literatura română de dată recentă".
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 21 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Expoziție de acuarelă
Pagina a fost generata in 1.7536 secunde