X

Interesul românilor pentru studiile universitare în străinătate, în creştere. Olanda şi Marea Britanie – preferate în continuare

1047
Interesul românilor pentru studiile universitare în străinătate, în creştere. Olanda şi Marea Britanie – preferate în continuare - 1688451406490-1695659689.jpg

Articole de la același autor

Interesul pentru studiile universitare în străinătate este în creştere faţă de anul precedent, Olanda şi Marea Britanie rămânând, în continuare, în topul destinaţiilor de studiu vizate de români, noile generaţii îndreptându-se spre domenii de studiu precum Creative Business, A.I. sau Cyber Security, au anunţat luni reprezentanţii IntegralEdu.


Într-o conferinţă de presă, dedicată prezentării deschiderii, pe 1 octombrie, la Bucureşti, a Târgului educaţional World Education Fair (WEF), Alexandra Bădescu, Deputy Country Manager IntegralEdu, a precizat că un top al destinaţiilor de studii pentru români situează Olanda pe locul întâi, urmată de Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania şi Italia.


„De asemenea, am observat un interes crescut faţă de anii anterior faţă de noi destinaţii cum ar fi Franţa, Finlanda, Irlanda, Estonia, Suedia, Malta, Portugalia şi Mauritius”, a spus ea.


Bădescu a precizat că numărul de studenţi din România în Olanda a crescut cu aproape 20% faţă de anul anterior, conform datelor oficiale acesta ajungând la 6.717 şi situându-ne astfel pe locul trei, după Germania cu 22.775 studenţi şi Italia cu 7.633 studenţi.


„În Olanda, în ciuda discuţiilor la nivel guvernamental şi politic despre posibilitatea limitării numărului de programe universitare cu predare în limba engleză, situaţia rămâne neschimbată pentru anul următor. Mai mult, universităţile încurajează studenţii europeni şi se opun acestor abordări, iar statul olandez a reintrodus un grant, alături de alte metode de finanţare. O astfel de deschidere către a primi studenţi străini se manifestă şi la unele universităţi din Marea Britanie. Chiar dacă cele mai multe şi-au modificat taxele pentru europeni după Brexit, sunt şi multe universităţi care au păstrat nivelul de 9250 lire sterline al taxei vechi pentru europeni. Unele dintre acestea vor fi prezente şi la ediţia din acest week-end a World Education Fair”, a arătat Alexandra Bădescu.


Din punct de vedere al interesului candidaţilor pentru studiile în străinătate, topul domeniilor din acest an arată astfel: Economie şi Management; Computer Science; Artă şi Design; Inginerie; Psihologie; Drept; Media şi Comunicare; Turism, Hotel Management şi Arte Culinare; Medicină; Ştiinţe Sociale şi Ştiinţe Umaniste.


Cel mai căutat program de studiu din zona Economie şi Management este cel de International Business, iar din punct de vedere al destinaţiei, cei mai mulţi tineri aleg să studieze Business în Olanda, Italia şi Spania. Psihologia este un alt domeniu de interes în rândul viitorilor studenţi internaţionali, destinaţia de studiu preferată pentru a urma un program în acest domeniu fiind Olanda. De asemenea, după pandemie, se observă o creştere a interesului pentru domeniul turismului şi al ospitalităţii.


„O noutate pentru acest an este şi orientarea către programele de Media şi Comunicare, strâns legate de piaţa muncii şi, implicit, de noile domenii de activitate. De exemplu, o universitate din Irlanda care va fi prezentă la Bucureşti, colaborează cu Studioul Windmill Lane, unul dintre cele mai faimoase studiouri de înregistrări din lume, cu colaborări cu artişti celebri ca Rolling Stones, Bruce Springsteen, Miley Cyrus, Ed Sheeran, U2 şi mulţi alţii”, a spus Bădescu.


În privinţa admiterii la licee în străinătate, comparativ cu anii anteriori, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate se menţine constant, a precizat Raluca Niculae, Manager Departament Tabere şi Licee IntegralEdu.


Conform statisticilor IntegralEdu, Marea Britanie se află în continuare pe primul loc în topul preferinţelor, urmată de Germania, Elveţia, Austria, Spania şi Italia. SUA intră în top pentru studiul liceal.


„În ceea ce priveşte taxele pentru studiul liceal în străinătate, acestea pot varia între 17.500 şi 50.000 de lire sterline pe an pentru Marea Britanie, pentru SUA acestea situându-se între 25.000 şi 90.000 de dolari anual. În Spania costurile anuale pentru varianta boarding school sunt în medie de 30.000 euro, în Portugalia 18.500 euro, iar în Germania acestea se situează între 25.000 şi 45.000 euro. Deşi în aparenţă taxele pot părea consistente, acestea includ costurile aferente şcolarizării, cazării şi meselor şi o mulţime de activităţi extracurriculare din care elevii pot alege. Trebuie avut în vedere şi faptul că multe licee acordă burse academice, sportive sau artistice care variază între 5% şi 100% din taxa de şcolarizare”, a explicat Raluca Niculae.


Cererea pentru taberele educaţionale în străinătate se dublează de la an la an, datorită apariţiei unor programe şi destinaţii noi, a arătat Raluca Niculae.


Potrivit reprezentantelor IntegralEdu, în acest an şcolar 500 de studenţi şi 30 de liceeni din România învaţă la instituţii de învăţământ din străinătate, „majoritatea europene şi câteva americane”.


Pe 1 octombrie are loc la Bucureşti Târgul educaţional World Education Fair (WEF), acesta având în prealabil şi două ediţii locale la Cluj (29 septembrie) şi Constanţa (30 septembrie). La eveniment vor participa reprezentanţi ai 53 de instituţii din străinătate, din 12 ţări: Olanda, Danemarca, Elveţia, Germania, Spania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Austria, Belgia şi România.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.57 secunde