Învățământul constănțean, în doliu

2112
2
Învățământul constănțean, în doliu - profcrudu11-1323157356.jpg

"Dascăl desăvârșit, fin pedagog, inspector de specialitate respectat, doamna Maria Crudu a învățat generații de profesori și elevi să iubească ceea ce dumneaei a iubit cu pasiune - cultura, limba și literatura română. Lumea profesorilor constănțeni este mai săracă de astăzi cu un mare om!". Descrierea aparține, deopotrivă, colegelor de la Casa Corpului Didactic din Constanța, dar și colectivului de profesori de la Liceul Teoretic "George Călinescu" la a cărui întemeiere a contribuit definitoriu prof. Maria Crudu.
Reprezentantă a unei generații de dascăli care și-au iubit meseria și i s-au dedicat cu pa-tima celui care crede în destinul său la catedră, prof. Crudu primea cu maximă emoție, dar fericită placheta de onoare în 2010, la momentul când a fost realizat instantaneul alăturat. Deși starea sănătății sale se agravase, nu a putut să refuze participarea la emoționantul eveniment al dezvelirii, la 20 de ani de înființare, a plachetei Liceului Teoretic "George Călinescu". Destin legat indisolubil de această instituție de prestigiu a Constanței, prof. Crudu și-a transformat numele în renume și catedra în altar.
Printre zecile de discipoli cărora le-a fost mentor se numără și prof. Andreea Artagea, actualul director al Casei Corpului Didactic, care a declarat pentru "Cuget Liber": "A fost omul care mi-a îndrumat pașii nu numai în liceu, dar și în facultate. În calitate de elevă, am avut alături, în persoana prof. Maria Crudu, un suflet extrem de generos. A fost ca o mamă pentru noi, foarte apropiată. Apoi, în calitate de colegă la catedră, timp de cinci sau șase ani, am lucrat la numeroase proiecte împreună și m-a ajutat foarte mult. Ne primea acasă, ne dădea cărți. Mi-aduc aminte că acolo unde este acum Centrul de documentare și informare, dumneaei a dotat acea clasă inclusiv cu o pianină. Făceam lecții deschise foarte frumoase, pentru că era și un om de cultură impresionant, nu numai un dascăl desăvârșit".
De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Constanța deplânge trecerea în neființă a doamnei profesor Maria Crudu, printr-un mesaj semnat de inspectorul general prof. dr. Aliss Andreescu. "Acest dascăl exemplar, fost inspector școlar, care și-a adus o reală contribuție la dezvoltarea învățământului constănțean, va rămâne în amintirea colegilor și a elevilor săi ca o persoană onestă, profesionist desăvârșit și mai ales deosebit partener de dialog. Contribuția sa la înființarea Liceului «George Călinescu» este doar un exemplu al implicării sale în viața școlară a județului nostru. În aceste momente de cumplită încercare și suferință a familiei, cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima durerea care ne-a copleșit pe toți. Suntem cu toții alături de familia îndoliată căreia îi transmitem cele mai sincere condoleanțe".
Corpul neînsuflețit se află depus la capela Bisericii "Sfinții Trei Ierarhi" din zona Cireșica, iar miercuri, 7 decembrie, în jurul prânzului, va fi condusă pe ultimul drum, la Cimitirul Palas.



Comentează știrea

Aurelia
6 decembrie 2011
regrete

Condoleante familiei. Doamna Crudu mi-a fost profesoara la liceu, o adevarata doamna, un adevarat dascal. Cu drag participam la orele sale, care in primul rand erau lectii de viata. Ramaneti in sufletul meu, doamna profesoara!

Anca
9 decembrie 2011
condoleante

Ne pare extrem de rau! am iubit-o si am apreciat-o!!! Dunmezeu s-o odihneasca!!!!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit profesoara Maria Crudu!
Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Profesor acuzat că a strâns de gât un elev
Joi, 01 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit regizorul Andrei Blaier
Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : A murit Francisc Paloși
Pagina a fost generata in 0.3731 secunde