IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea din Strunga

143
IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea din Strunga - locasulstrunga-1427448244.jpg

Articole de la același autor

Ierarhul Tomisului va oficia duminică, 29 martie, de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la mănăstirea "Buna Vestire" Strunga din județul Constanța. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va vizita sfântul așezământ duminică, 29 Martie, când va oficia și o Liturghie Arhierească. 


Numele de "Strunga" vine de la numele satului care era așezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieșire la balta Oltinei, la numai nonă km de localitatea Băneasa (Constanța). De aproape 40 de ani satul este părăsit, localnicii plecând spre oraș, iar bătrânii trecând la cele veșnice.


În anul 2004, cu binecuvântarea IPS Teodosie, s-a hotărât împreună cu părintele Andrei, stareț la mănăstirea Dervent și cu părintele protoiereu Cloșcă Marin, ca în satul Strunga (Câșla) să se înființeze un schit de maici, slujbele săvârșindu-se în bisericuța veche cu Hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Bisericuța datează de la începutul secolului XIX, fiind construită din chirpici și acoperită cu stuf. Sătenii au reconstruit această bisericuță din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici în anul 1926. La piciorul Sfintei Mese s-au găsit pomelnice cu numele ctitorilor, aceștia fiind de origine bulgară. Vechimea acestei biserici se poate observa și din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn și a unui veșmânt preoțesc de aproximativ 100 de ani. Între anii 2004-2005 au încercat câteva măicuțe să rămână pe aceste meleaguri, dar condițiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte mănăstiri. 


Maica Domnului prin a Sa lucrare a rânduit să aducă o maică retrasă la mănăstire "nu la răsăritul vieții, ci la apus" de pe meleagurile Muscelului și să rămână aici de la 1 octombrie 2005 până în prezent, Maica Filareta. În decursul a noua ani s-a format o obște de măicuțe retrase la mănăstire tot la apusul vieții, "dar tinere sufletește", ce se ostenesc alături de părintele duhovnic, ieromonahul Ghelasie Vizireanu și de Maica Filareta să finalizeze noul locaș de rugăciune cu hramul Buna Vestire, alături de corpul de chilii și o Trapeză, ce are la etaj si la mansardă camere pentru găzduirea pelerinilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Slujba de la miezul nopții
Marţi, 06 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : De ce îl cinstim  pe Sfântul Ioan
Duminică, 04 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Botezul Domnului, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4563 secunde