Gălăgioși, dar tare frumoși, îmbrăcați în costume populare, semn că învățătoarele lor și-au dorit să marcheze și altfel celebrarea Zilei Dobrogei, câteva zeci de elevi de la Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” au luat loc joi, 14 noiembrie, în fotoliile Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” pentru a se bucura de „Miturile Dobrogene”.
Înainte, însă, de apariția pe scenă a personajelor de basm, actorul Dan Cojocaru, regizor tehnic al teatrului, le-a prezentat micilor spectatori importanța zilei de 14 noiembrie, zi istorică în care Dobrogea revenea în hotarele României. „Să fiți mândri că v-ați născut în aceste locuri încărcate de istorie și de numeroase legende”, a transmis Dan Cojocaru, sugerându-le cadrelor didactice care-i însoțeau pe copii să le organizeze cât mai multe excursii în județ. „Vă recomand o vizită la cel mai mare muzeu sătesc din Europa, cel de la Topalu, după care puteți vizita cetatea Capidava, aflată în apropiere”, a mai spus regizorul tehnic.
Revenind la spectacolul „Mituri Dobrogene”, trebuie spus că el prezintă două povești, adaptare după legendele spațiului dobrogean publicate în „Poveștile Mării Negre”, antologie aparținând scriitorului Cristian Cealera.
Prima legendă a adus pe scenă un impresionant balaur cu trei capete, care avea să fie înfrânt de zeul Poseidon. În locul unde i-au fost tăiate cele trei capete legenda spune că s-au format cele trei brațe ale Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe.
Cea de-a doua poveste este a părintelui Teotim, episcop al cetății Tomis, cel care a avut curajul să îl înfrunte pe teribilul Kadagay, războinicul hun care devastase Tracia și speriase întreg Imperiul de Răsărit prin actele sale de cruzime. Dacă în prima poveste au fost fascinați de mărimea balaurului, de această dată, copiii au exclamat la vederea armelor folosite de războinicii huni în luptele lor.
Regia artistică a spectacolului este semnată de Aurel Palade, muzica originală îi aparține lui Erin Dăneț, iar scenografia și costumele au fost realizate de Elena Cozlovschi.
În distribuție au fost actorii Francisc Rotaru, Emanuel Cristoiu, Adi Gheo, Aurel Palade, Claudiu-Daniel Popa, Sergiu Bucur, Romulus Samfiroiu, Raul Avrămia, Cătălina Oțeleanu, Leticia Albu, Dan Cojocaru și Octavian Lungu.
La final, Briana, elevă a Școlii nr. 28, ne-a declarat că i-a plăcut foarte mult spectacolul și că, în opinia ei, „istoria Dobrogei este un basm nesfârșit”.