Judecător francez - Doctor Honoris Causa la "Ovidius"

443
Ieri, Universitatea "Ovidius" i-a acordat titlul de Dr. Honoris Causa profesorului universitar dr. Olivier Echappé, unul dintre reprezentanții de seamă ai Școlii juridice franceze și europene.
Olivier Echappé se poate lăuda cu un CV impresionant, a cărui parcurgere vizuală necesită destul de mult timp, în condițiile în care acesta este Doctor în Drept la Sorbona, Doctor în Drept Canonic al Universității Catolice din Paris, Licențiat al Facultății de Litere și Istorie și al Facultății de Teologie Catolică, master în Drept Public și în Drept Canonic. Și cum experiența educațională nu este completă fără cea profesională, Olivier Echappé este judecător la Înalta Curte de Justiție din Paris, Secretar general la președinția acestei Curți, Consilier la Curtea de Casație (secția penală), deținând și alte funcții în domeniul legii.
După decernarea titlului, proaspătul Dr. Honoris Causa a adus în discuție o altă dimensiune a dreptului constituțional, și anume ingineria constituțională: "Este artificiul care face legătura între forța principiului și realitatea politică", susține el. Nu putem vorbi despre lege fără a poposi pe tărâmul divinității, și anume implicarea lui Dumnezeu în stiința legii. Despre acest lucru, Olivier Echappé afirmă că "În istorie putem vedea cum s-a încercat separarea Bisericii de Stat, spre exemplu la Revoluția Franceză. Dumnezeu este în afara dreptului, El ține de viața privată".
În ceea ce privește principiile, profesorul consideră esențială aplicarea acestora, în măsura în care sunt sunt insignifiante doar la nivel conceptual. "Principiile nu înseamnă nimic dacă nu sunt aplicate", a spus Echappé. Principiul libertății de exprimare, este obiectiv redat de John Stuart Mill, care afirmă că "o libertate încetează atunci când se ciocnește de alta". Pe baza acestui paradox, profesorul exemplifică din punct de vedere constituțional: "individul are drept de muncă, dar și de grevă."
Olivier Echappé este pentru a patra oară în Constanța, și a fost propus pentru titlul academic de Dr Honoris Causa de către prof.univ. Nicolae Dură, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Universității "Ovidius".
Violeta Pavelescu

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.854 secunde