La Universitatea "Andrei Șaguna", Oportunități și dezavantaje ale regionalizării României

149
Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța a organizat vineri, 29 martie, Conferința-dezbatere "Regionalizarea României", temă prioritară pe agenda publică, în cadrul căreia au fost puse în discuție oportunitățile și dezavantajele regionalizării atât pentru România cât și pentru județul Constanța. Moderatorul dezbaterii a fost profesorul universitar Ioan Alexandru, reputat teoretician în știința administrației, Doctor Honoris Causa al Universității "Andrei Șaguna". Printr-o alocuțiune introductivă, el a prezentat principalele probleme pe care o nouă împărțire teritorială a țării le ridică, provocându-i pe parlamentarii constănțeni prezenți să-și exprime opiniile și intențiile. 

Astfel, deputatul PSD Mădălin Voicu, pornind de la premiza că este "un bun român", termenul de "patriot" fiind uzat de folosirea inadecvată, a discutat despre o regionalizare care să respecte atât granițele istorice, cât și o logică a dezvoltării, fără a ceda intereselor politicianiste.

Deputatul UDTTMR Amet Varol a vorbit și el despre îngrijorările sale cu privire la decizia finală a stabilirii capitalei regiunii de sud-est, precizând că nu acceptă soluția Brăila, în condițiile în care Constanța are o importanță mult mai mare, ca centru economic al Dobrogei.

Deputatul PNL Mihai Lupu a abordat chestiunea dezechilibrelor economice dintre regiunile țării, a aplicării unor politici fiscale adaptate fiecărei zone de dezvoltare și a pledat pentru o regionalizare făcută pe criterii științifice, punând accent și pe consultarea populației.

O chestiune care pare că preocupă pe toată lumea, întrucât a fost exprimată atât de voci din audiență, dar și de moderatorul dezbaterii, de la înălțimea performanței sale în domeniul administrativ, este aceea a efectelor pe termen lung asupra statului național unitar România. Și anume dacă regionalizarea, deci o mai accentuată descentralizare, va accentua ritmul de creștere economică al regiunilor din vest, ce anume le-ar putea opri pe acestea de la demersul spre autonomie, ca pas logic următor spre o dezvoltare la nivelul Europei occidentale? Întrebarea, care pentru moment a rămas fără răspuns, pare a fi cheia dezbaterii naționale asupra regionalizării.

Manifestarea de vineri a făcut parte din ciclul de Dezbateri Academice Șaguniste, având ca scop promovarea în spațiul public a unor expertize naționale și internaționale care urmăresc identificarea soluțiilor realiste pentru problemele actuale ale României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4074 secunde