Astăzi, la Madrid

Lansarea lui Noica în spaniolă

484

Articole recomandate

Institutul Cultural Român de la Madrid și Editura Herder prezintă astăzi prima operă tradusă în limba spaniolă a filosofului român Constantin Noica – "Șase maladii ale spiritului contemporan".
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de ICR Madrid, la lansarea ce va avea loc la Centro Cultural Circulo de Lectores din Madrid vor vorbi despre carte Miguel Garcia-Baro Lopez, profesor de filosofie la Universitatea Pontificia Comillas din Madrid, Gerardo del Pozo Abejon, profesor la Facultatea de Teologie San Damaso din Madrid, Iuliu Cristian Arieșanu, cercetător la Universitatea din Zaragoza, Raimund Herder, de la Editura Herder, și Horia Barna, directorul ICR Madrid.
Constantin Noica (1909-1987) a debutat în revista "Vlăstarul", în 1927, ca elev al liceului bucureștean "Spiru Haret". După terminarea liceului, Noica s-a înscris la Facultatea de filosofie și litere din București, pe care a absolvit-o în 1931 cu teza de licență "Problema lucrului în sine la Kant". La facultate l-a întâlnit pe profesorul Nae Ionescu, care a adunat în jurul său și a elevat o pleiadă de membri ai tinerei generații interbelice a literaturii și gândirii românești, precum Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian și Emil Cioran.
În perioada 1932-1934, Noica a fost bibliotecar la Seminarul de istorie a filosofiei și membru al Asociației Criterion. După efectuarea unor studii de specializare în Franța (1938-1939), și-a susținut în București doctoratul în filosofie cu teza "Schiță pentru istoria lui Cum e cu putință ceva nou", publicată în 1940. A fost referent pentru filosofie la Institutul Româno-German din Berlin, între anii 1941 și 1944. Concomitent, a editat, împreună cu Constantin Floru și Mircea Vulcănescu, patru dintre cursurile universitare ale lui Nae Ionescu și anuarul "Isvoare de filozofie" (1942-1943). A avut domiciliu forțat la Câmpulung-Muscel în perioada 1949-1958 și a fost deținut politic între 1958 și 1964. A lucrat ca cercetător la Centrul de logică al Academiei Române (1965-1975), iar ultimii 12 ani din viață i-a petrecut la Păltiniș, fiind înmormântat la schitul din apropiere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9114 secunde