Laureatul Nobel Harold Pinter s-a stins din viață

346

Articole recomandate

Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clișeele din viața de familie și pentru usturătoarele sale satire politice, a decedat, miercuri, la vârsta de 78 de ani.
Operele lui Pinter, precum "The Caretaker" și "The Homecoming", sunt considerate printre cele mai bune piese de teatru scrise în ultima jumătate de secol și s-au bucurat de un succes tot mai mare, pe măsură ce publicul modern a fost tot mai captivat de textele sale "dark", ale căror subiecte sunt amenințarea globală și haosul general.
Pinter s-a opus cu vehemență invaziei Irakului în 2003, declarând că administrația președintelui american George W. Bush seamănă cu regimul nazist și că fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, este un "criminal în masă".
Pinter a decedat după o lungă luptă pe care a dus-o cu un cancer. Cea de-a doua lui soție, Lady Antonia Fraser, a declarat cotidianului britanic The Guardian: "A fost un om mare. A fost un privilegiu pentru mine să trăiesc alături de el timp de 33 de ani. Nu îl voi uita niciodată".
Operele lui Pinter au influențat o întreagă generație de tineri dramaturgi britanici. Criticii au denumit stilul lui Pinter drept un "teatru al nesiguranței". Piesele sale au fost frecvent jucate pe scenele teatrelor britanice între 1958 și 1978. A urmat o pauză de 15 ani, după care autorul a revenit cu piesa "Moonlight", care s-a bucurat de un enorm succes.
În ultimii ani, Pinter a devenit la fel de cunoscut pentru activismul său politic ca pentru creația lui dramatică, luptând pentru drepturile omului, dezarmarea nucleară și luând de multe ori poziție împotriva politicii externe dusă de țările Europei Occidentale.
"Crimele comise de Statele Unite în lumea întreagă au fost sistematice, constante, cinice, fără regrete și perfect pregătite dinainte, dar nimeni nu vorbește despre asta", declara Pinter.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7595 secunde