Concurs Apariții editoriale

276

Articole de la același autor

r Diac. Ioan I. Ica jr. (ed.), "Canonul Ortodoxiei", volumul I: Canonul apostolic al primelor secole, Ed. Deisis, 2008

Acest pietroi de caldarâm de peste o mie de pagini reprezintă debutul editorial al unui proiect care urmează să mai cuprindă alte patru volume în anii următori. Scopul salutar al editorului este să ofere publicului interesat de teologie dogmatică și de istoria Bisericii Ortodoxe un instrument de lucru care să fie în același timp exhaustiv și la îndemână. Acest prim volum este dedicat Bisericii primare și cuprinde primele acte martirice și apologii creștine, corespondența discipolilor direcți ai apostolilor: Clement Romanul și Ignatie Teoforul, primele apărări ale Tradiției apostolice de către Irineu al Lyonului și Tertulian, documentele literaturii canonice apostolice în integralitatea lor: Didahia Apostolilor, Tradiția Apostolică, Canoanele Bisericești ale Apostolilor și Constituțiile Apostolilor, cele mai vechi colecții păstrate de rugăciuni ale Bisericii vechi (principalele anaforale euharistice, Euchologion-ul lui Serapion din Thmuis și mai ales cel mai vechi Euchologion bizantin păstrat în codicele Barberini graecus 336).
Următoarele patru volume urmează să fi dedicate respectiv canonului dogmatic și disciplinar al Sinoadelor Ecumenice (325–843), Canonului dogmatico-polemic al Bisericii bizantine (843–1453), Canonului hagiografic (Sinaxarul) Bisericii bizantine și Canonul dogmatico-polemic al Bisericii răsăritene postbizantine.

r Diac. Ioan I. Ica jr. (ed.), "Maica Domnului în teologia secolului XX și în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei", Ed. Deisis, 2008

Editura Deisis continuă efortul ei de restituire a unor texte importante ale teologiei și spiritualității creștinismului răsăritean. Spre deosebire de multe dintre cărțile de gen ce se găsesc la ora actuală pe rafturile librăriilor, cele apărute sub sigla acestei edituri beneficiază de un aparat critic serios, care așează traducerile și teologia autorilor lor într-un context istoric care le face inteligibile pentru un cititor modern, cu o minimă afinitate academică.
Volumul de față reunește scrierile a trei autori bizantini din secolul XIV despre Maica Domnului: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila și Teofan al Niceei. Aceste scrieri sunt, și de data aceasta, bine garnisite cu studii care să le facă mai inteligibile prin oferirea unui context teologic și istoric.
Potrivit editorului, acest proiect a fost inspirat dintr-o spusă a părintelui Dumitru Stăniloaie: "Dacă Sfântul Andrei Cretanul și Sfântul Ioan Damaschinul ne-au dat cele mai lirice cuvântări despre Fecioară, iar Sfântul Grigorie Palama a descris în «Omilia la intrarea ei în Templu» ca nimeni altul viața ei de taină în Dumnezeu susținută de rugăciunea inimii, Teofan al Niceei este dogmatistul neîntrecut al Maicii Domnului, interpretând în funcție de ea toată mântuirea și doctrina creștină în cel mai sistematic tratat despre ea. Comorile acestea ar trebui să fie făcute neîntârziat accesibile evlaviei poporului nostru."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7649 secunde